Erişilebilirlik

Ukrayna Güçlerinden Yeni Savunma Hatları


Lisiçansk'ta harabeye dönmüş yerleşim binaları.
Lisiçansk'ta harabeye dönmüş yerleşim binaları.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Luhansk için aylardır devam eden savaşta zafer ilan ederken, Ukrayna güçleri ülkenin doğusunda yeni savunma hatları açarak, savaşın yeni ve sert bir safhasına hazırlanmaya başladı.

Rusya'nın Pazar günü Lisiçansk şehrini ele geçirmesi, Avrupa'nın nesillerdir gördüğü en büyük savaşlardan birini sona erdirmiş oldu. Rusya buradaki çatışmalar boyunca kara kuvvetlerinin tüm kapasitesini cephe hattının küçük bir kısmına iki ay boyunca yığmak zorunda kaldı.

Çatışmayla Rusya'nın Luhansk eyaletini kuşatması tamamlanmış oldu. Burası Moskova'nın Ukrayna'dan almayı istediği Donbas bölgesindeki iki ayrılıkçı eyaletten biriydi.

Savunma Bakanı ile görüşmesi televizyonda yayınlanan Putin, Rus güçlerini Luhansk'taki başarısından dolayı tebrik etti. Putin, savaşa katılanların askeri hazırlık düzeylerini dinlenerek yeniden toparlamaları tavsiyesinde bulunurken diğer birimlere başka bölgelerdeki savaşlarda mücadele etmeye devam çağrısı yaptı.

Luhansk için verilen mücadele Moskova'nın Kiev'de Mart ayında yenilgiye uğraması ve Ukrayna'nın güneyindeki Mariupol'da Mayıs sonunda en büyük zaferini ilan etmesinin ardından, Ukrayna işgali için öne sürdüğü hedeflerinden birini yakalamaya en çok yaklaştığı an oldu.

Her iki taraf da binlerce kayıp verdi ancak

Luhansk ve Donetsk'ten geçen Siversky Donets nehr etrafında düşmanlarına çok daha büyük kayıplar verdiklerini iddia ettiler.

Birçoğu tarafların müstahkem sığınaklar olarak kullandıkları ağır sanayi tesislerine sahip Lisiçansk, komşu Severodonetsk ve çevre kasabalar, Rus bombardımanıyla yerle bir edildi.

Rusya birçok kez Ukraynalılar'dan teslim olmalarını istedi, ancak sonunda çareyi topçu atışıyla Ukraynalılar'ı püskürtmekte buldu.

''Can kayıpları savaşma kapasitesini etkileyebilir''

Askeri uzmanlar çatışmanın savaşta bir dönüm noktasına işaret edebileceğini bunda hem bu bölgedeki şehirlerin stratejik öneminin hem de her iki tarafın da savaşma kapasitesini etkileyecek can kayıplarının etkili olacağı görüşünde.

Londra'daki RUSI düşünce kuruluşundan Neil Melvin, savaşı Birinci Dünya Savaşı'nın karakteristik özelliklerinden olan küçük toprak parçaları için yapılan büyük çatışmalarla kıyasladı ve ''Bence bu Rusya için büyük bir taktik zafer, ancak çok büyük bir bedeli var'' diye konuştu.

Melvin, ''Rusya 60 günde çok yavaş ilerleme kaydedebildi. Bence Ruslar bir çeşit zafer ilan edebilir ancak asıl önemli savaş henüz başlamadı'' dedi.

Moskova, Ukrayna'nın bu bölgede geri çekilmesinin Rus güçlerine komşu Donetsk bölgesine daha fazla ilerlemeleri için ivme kazandırmasını umuyor. Ukrayna burada hala Sloviansk, Kramatorsk ve Bahmut kentlerini elinde tutuyor.

Haftalar önce Luhansk'tan çekilebilecekken işgal kuvvetlerini tüketmek için çatışmalara devam etmeyi seçen Ukrayna ise savaşın şiddetinin Ruslar’ı başka yerlerdeki kazanımlara tutunamayacak kadar bitkin bırakacağını umuyor.

''Lisiçansk'ın kaybı savaşın kaybı değil''

Ukrayna'nın Luhansk valisi Serhiy Hayday, tüm bölgenin Rusya'nın kontrolunda olduğunu doğruladı; ancak Reuters haber ajansına ''Bizim savaşı kazanmamız lazım; Lisiçansk muharebesini değil. Bu bizi çok üzüyor ancak bu savaşı kaybetmek değil'' diye konuştu.

Hayday, Lisiçansk'tan çekilen Ukrayna güçlerinin Bahmut ve Sloviansk arasındaki hatta mevzilendiklerini ve Rusya'nın daha fazla ilerlemesini durdurmaya hazırlandıklarını bildirdi.

Sloviansk Belediye Başkanı dün, ağır topçu ateşinin en az altı kişinin ölümüne neden olduğunu, içlerinden birinin ise 10 yaşında bir kız çocuğu olduğunu belirtti.

Merkezi ABD'de bulunan Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nden uzman Rob Lee ise Ukrayna'nın yeni savunma hattının, Luhansk eyaletinde vazgeçtiği toprakları savunmasından daha kolay olacağı görüşünde.

Bunun Putin'in zafer olarak gösterebileceği bir gelişme olduğunu belirten Lee, ancak büyük resme bakıldığında Ukrayna'nın teslim olmasını gerektirmeyeceğini kaydetti.

Putin'in Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, sosyal medyada yaptığı iletide Ukrayna'nın Batı tarafından savaşmaya devam etmesi için kışkırtıldığını öne sürdü.

Ukrayna Batı’dan alacağı silahlara güveniyor

Ukrayna'nın karşı saldırı umudu, Rusya'nın büyük ateş gücü avantajını nötralize edecek roketler dahil büyük ölçüde Batı’dan almayı beklediği silahlara dayanıyor.

Geçen hafta Ukrayna Yılan Adası'ndan Ruslar'ı uzaklaştırarak kendi zaferini ilan etmişti. Burası Moskova tarafından savaşın ilk günlerinde ele geçirilen, ancak Ukrayna saldırıları karşısında daha fazla savunamadığı Karadeniz'deki ıssız ancak stratejik bir ada.

Ukrayna ordusu bugün buraya yeniden bayrağını diktiğini açıkladı.

RUSI uzmanı Melvin, Ukrayna için savaşın belirleyici kısmının doğuda geçmediği ancak Ukrayna'nın topraklarını geri almak için bir karşı saldırı başlattığı güneyde geçtiği görüşünü dile getirdi.

Ukraynalılar'ın Herson civarında ilerleme kaydettiğini belirten uzman, ''Burada karşı saldırılar başladı ve bence ibrenin Ruslar'ı püskürtmek için karşı saldırı düzenleyen Ukrayna'ya doğru kaydığını göreceğiz'' diye konuştu.

Gece saatlerinde videolu mesaj yayınlayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Batı’dan gelecek uzun menzilli roketlerin yardımıyla kaybedilen toprakları geri alma sözü verdi.

Zelenski, ''Duvarlarımızı yeniden inşa edeceğiz, topraklarımızı yeniden kazanacağız ve her şeyin ötesinde insanlarımız korunmalı'' dedi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG