Erişilebilirlik

''Savaşın Ağır Bedeli Putin'i Ara Vermeye İkna Edebilir''


Ulusal İstihbarat Diresi Başkanı Avril Haines.
Ulusal İstihbarat Diresi Başkanı Avril Haines.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın tamamını kontrol etme çabasını gizlemiyor. Ancak uzmanlara göre Putin artık bir zamanlar övgüyle bahsedilen ordusunun kendisini bu hedefe ulaştıramayacağını anlıyor gibi görünüyor.

ABD'nin üst düzey istihbarat yetkililerinin dün paylaştığı bir inceleme, Ukrayna savaşında mevcut çatışmaları durdurmak için bir yol olabileceğini ve Rusya'nın gelecek çatışmalarda kendini daha iyi konumlandırmak için bunu bir şans olarak görebileceğini ortaya koydu.

Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Avril Haines, düşünce kuruluşu Silverado Policy Accelerator ve Google tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada Rusya'nın savaşta, kara kuvvetlerinin toparlanmasının yıllar alacağı bir noktaya geldiğini sandıklarını söyledi.

''Putin'in ikna olması mümkün''

Rusya'nın yakın vadeli askeri hedeflerinin bile ordusu tarafından hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını belirten Haines, işlerin önümüzdeki aylarda nasıl gelişeceğine bağlı olarak Putin'in bir çeşit anlaşmaya varmanın faydalı olacağına ikna olmasının mümkün görüldüğünü kaydetti.

ABD, Avrupa ve NATO liderleri Ukrayna'ya desteklerini sık sık dile getiriyor ve Ukrayna güçlerinin Rus ordusunun saldırılarını püskürtebilmesi için milyarlarca dolarlık silah sistemleri ve yardım gönderiyor.

Rusya'nın Kiev'i kontrol etme çabası, bu desteklerle yerini Doğu’da hakimiyet sağlama girişimine bıraktı.

Batılı ülkeler savaşın ne zaman ve nasıl sona ereceğine karar verecek olanın Ukrayna olduğunu söyleseler de Amerikalı yetkililer nihai bir anlaşma üstünde uzlaşma konusunda umut olduğu görüşünde.

Haines, yorumlarıyla nihai bir anlaşmanın mümkün olduğuna dair görüşü ortaya koysa da Putin'in harekatının başarısız olduğu gerçeğiyle uzlaşmasının, herhangi bir çözümün yakın olduğuna dair bir işaret anlamına gelmediğini de itiraf etti.

Haines, iki tarafın şu an barış yanlısı bir çözüme varmaları fırsatını yakın görmediklerini belirtti.

Bunu yerine Haines, Rusya'nın güneyde aldığı topraklardaki kontrolunu pekiştirmeye çalışırken Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde alabildiği kadar toprak almaya odaklandığını söyledi.

''Rusya Ukrayna direnişini kırmayı hedefliyor''

Haines, ''Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki en yetkin ve donanımlı güçlerden birini gerçekten ezebilirse, bunun Ukrayna direnişinde bir kırılmaya neden olacağına ve bunun da kendilerine daha fazla fırsat tanıyacağına inanıyor" diye konuştu.

Haines Washington'da yine dün yapılan bir başka konferansta ise Rusya'nın bin 100 kilometre boyunca uzanan çatışma hattıyla birlikte Ukrayna topraklarının yüzde 20'sini kontrol ettiğini söyledi.

''Kısacası tablo oldukça kötü görünüyor'' diyen yetkili Rusya'nın Batı’ya karşı tutumunun katılaştığını belirtti.

Bu haftanın başında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden ve G7 liderlerine, savaşın bu yılın sonuna kadar sona erdiğini görmeyi umduğunu söylemişti. Zelenski ayrıca Ukrayna'nın 2014'te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım dahil tamamının kurtulduğunu görmeyi istediğini dile getirmişti.

Diğer yandan ABD ve İngiliz askeri yetkilileri, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki kazanımlarının kademeli olarak arttığını ancak Rus güçlerinin ağır bedel ödediklerini kaydetti.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili ise hafta başında gazetecilere yaptığı açıklamada Ukraynalılar'ın çok küçük bir toprağın bedelini bile ödettiklerini söyledi.

Öte yandan bazı işaretler Ukrayna güçlerinin Severodonetsk gibi yerlerde stratejik olarak yer değiştirirken, güneydeki Herson kentinde Rus işgal kuvvetlerine karşı direnişe başladığını gösteriyor.

Bir savunma yetkilisi, Ukraynalılar'ın Herson'un kuzeybatı ve batısındaki birkaç küçük kasabayı kurtarmakta başarılı olduklarını ve Ruslar'ın taktiksel başarısına rağmen ilerlemeye devam ettiklerine dair haberler aldıklarını belirtti.

Gelen ilk haberler Ukrayna kuvvetlerinin HIMARS olarak bilinen ABD'den alınan dört Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemlerini kullanıma soktuğunu ve önümüzdeki haftalarda Ukrayna'ya dört sistemin daha geleceğini ortaya koyuyor.

Ancak karşılığında Rusya, Ukrayna'ya attığı füze sayısını arttırdı. Rusya dün NATO'nun Finlandiya ve İsveç'i resmen ittifaka katılmaya davet etmesine de yanıt verdi.

Putin, Rusya'nın NATO'nun İsveç ya da Finlandiya'ya asker veya askeri altyapı konuşlandırması girişimlerine benzer şekilde karşılık vereceği uyarısında bulundu.

Putin'in uyarılarına rağmen Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Avril Haines, Rusya'nın yeni bir çatışmayı tetikleyeceğine dair gösterge olmadığını söyledi.

NATO'nun genişlemesinin çatışmaya neden olmasını beklemediklerini, belirten Haines ''Ukrayna'ya çok odaklanmış durumdalar'' diye konuştu.

Haines, ''Konumlarını değiştirmeleri uzun sürebilir. Bekleyip göreceğiz'' ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG