Erişilebilirlik

“Rusya’nın ‘Bu İşin Bizimle Alakası Yok Demesi’ Önemli”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya’ya düşen füzeyle ilgili, “Rusya'nın 'Bizimle bu işin alakası yok' demesi bizim için önemli. Biden'ın da 'bu füzelerin Rus yapımı olmadığını' açıklamış olması, herhalde bunun Rusya ile alakası olmadığını göstermektedir” dedi.

“Rusya’nın ‘Bu İşin Bizimle Alakası Yok Demesi’ Önemli”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

G20 Zirvesi için Endonezya’nın Bali adasında bulunan Erdoğan, basın toplantısı düzenledi.

"Polonya-Ukrayna sınırında bir olay meydana geldi. Türkiye'nin bu konudaki pozisyonu, görüşü nedir?" sorusuna Erdoğan, Moskova'yı işaret ederek yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben, Rusya'nın yaptığı açıklamaya doğrusu saygı duymak durumundayım. Rusya'nın 'Bizimle bu işin alakası yok' demesi bizim için önemli. Bütün bunların yanında sabah yine (Almanya Başbakanı) Olaf Scholz ile yaptığımız görüşmede, bunun detay araştırmalarının yapılması gerekiyor, böyle bir kararı vermenin doğru olmayacağını o da söyledi. Rusya'nın 'Bizimle alakası yok' ve Biden'ın da 'bu füzelerin Rus yapımı olmadığını' açıklamış olması, herhalde bunun Rusya ile alakası olmadığını göstermektedir. Bu, bir teknik arıza olabilir veya farklı olabilir, onun için inceleme araştırma şart" diye konuştu.

“Biden, F-16 konusunda olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi”

Erdoğan bir gazetecinin “Washington’da yaşayan Kürt bir gazeteciyim. Biden’la yaptığınız görüşmede F-16 konusu gündeme geldi mi? Bize bu konuyla ilgili son gelişmeler hakkında ne söyleyebilirsiniz? F-16 konusundaki Türkiye’nin taleplerine Cumhuriyetçi bir Kongre yardımcı olur mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Öncelikle F-16 konusunda Sayın Biden olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi. Cumhuriyetçilerle daha önce New York’ta yaptığım görüşmelerde de Cumhuriyetçiler'in bu konuya olumlu yaklaştığını, özellikle orada kendilerinden dinledim.”

Erdoğan’dan gazeteciye “ırkçılık” tepkisi

Erdoğan aynı gazetecinin, “Çok sayıda kişi Türkiye’nin Ege, Suriye, Irak Kürt bölgesinde agresif bir politika izlediğine inanıyor. Türkiye’nin bombalamaları dolayısıyla siviller ölüyor. Özellikle seçimden sonra bu politikada bir değişiklik görecek miyiz?” sorusuna ise tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ABD’de yaşayan bir Kürt olduğunuzu söylediniz. Buna pek inanmıyorum. Farklı bir ırkçılığın herhalde içindesiniz. Çünkü sorduğunuz soru bunu aynen ortaya koyuyor. Bizim Kuzey Irak'ta veyahut da Suriye'nin güneyinde oradaki Kürtlerle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Türkiye'deki Kürt vatandaşlarımızla bu tür bir sorunumuz olmadığı gibi" yanıtını verdi.

“Ne gerekiyorsa onu yapmakta kararlıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'daki terör saldırısının ardından sınır ötesi bir operasyonun gündeme gelip gelmediğiyle ilgili soruyu yanıtlarken, "Şu anda sorgulamalar, soruşturmalar devam ediyor. Bildiğiniz gibi 81 yaralımız vardı. Şu anda bu yaralı sayısı 25'e düştü, diğerleri taburcu edildi. Tabii 6 vefat var ve bu sorgulamalar neticesinde nereye uzanıyor, bunların araştırılması yapılıyor. Bu araştırma neticesinde de ne gerekiyorsa onu yapmakta kararlı olduğumuzu tüm dünyanın bilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

“Görüşmelerimizi sürdüreceğiz”

Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile tahıl anlaşmasının genişletilmesi ve bu hafta sonu dolacak süresinin uzatılmasıyla ilgili herhangi bir görüşme yapıp yapmadıkları sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Görüşmelerimiz sürekli devam ediyor ve şu an itibarıyla devam edeceği kanaatindeyim. Herhangi bir sıkıntı burada yok. Döner dönmez yine başta Sayın Putin olmak üzere görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Çünkü barışın yolu diyalogdan geçer ve biz bu konuda bir defa özellikle kararlı olduğumuzu hep söyledik, söylemeye devam ediyoruz ve bu sürecin devam etmesi zaten tüm dünya için geçerli olan bir şeydir ve daha önce de Sayın Putin ile yaptığım görüşmelerde bunun ışıklarını gördüm."

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG