Erişilebilirlik

Kripto Borsası FTX'in Kurucusu Sekiz İhlalle Suçlanıyor


Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Samuel Bankman-Fried.
Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Samuel Bankman-Fried.

Kripto para borsası FTX'in eski CEO'su ve kurucusu Samuel Bankman-Fried hakkında federal savcılar tarafından bir dizi suçlama yapıldı. Bankman-Fried'in kendini ve başkalarını zengin etmek için müşterileri ve yatırımcıları kasten kandırarak şirketin iflasında önemli bir rol oynadığı öne sürüldü.

Federal savcılar, Bankman-Fried'in FTX'in kurulduğu yıl olan 2019'dan itibaren müşterileri ve yatırımcıları dolandırmak amacıyla bir plan uygulamaya koyduğunu öne sürdü.

Hazırlanan 13 sayfalık iddianamede eski CEO'nun, 2017'de kurduğu kripto koruma fonu Alameda Research'teki harcamalarını, borçlarını, riskli alım satımlarını, savurgan emlak alımlarını ve büyük siyasi bağışlarını kapatmak için yasa dışı şekilde para aktardığı belirtildi.

Uzun süre cezaevinde kalabilir

30 yaşındaki Bankman-Fried Çarşamba günü Bahamalar'da ABD hükümetinin talimatıyla tutuklanmıştı. Kefalet talebi reddedilen FTX eski CEO'su halen gözaltında.

Bankman-Fried, para transferi dolandırıcılığından kara para aklamaya ve dolandırıcılık yapmak için gizli plan kurmaya kadar uzanan sekiz yasa ihlaliyle suçlanıyor.

İsmi kripto para dünyasında"SBF" olarak kısaltılan eski CEO, hepsinden suçlu bulunması halinde onlarca yıl cezaevinde kalabilir.

Dün düzenlenen bir basın konferansında New York'taki Amerikalı savcı Damian Williams bunu "Amerikan tarihindeki en büyük dolandırıcılıklardan biri" olarak değerlendirdi.

FTX 11 Kasım'da iflas başvurusu yapmıştı.

İflastan önce, Washington ve Wall Street'teki birçokları tarafından FTX, kısmen yasa yapıcılarla da birlikte çalışarak sektöre daha çok denetim ve güven getirebilecek, kripto para birimlerinin ana akım hale gelmesini sağlayabilecek mucize bir dijital para birimi olarak değerlendiriliyordu.

Bankman-Fried en azından kağıt üstünde milyarlarca dolar değere sahipti ve Tom Brady gibi ünlüleri ya da eski siyasetçiler Tony Blair, Bill Clinton gibi kişileri Bahamalar'daki lüks tatil köylerinde düzenlediği konferanslara çekmeyi başarmıştı. Önde gelen bir Silikon Vadisi şirketi Sequoia Capital FTX'e milyonlarca dolar yatırmıştı.

"Kötü kararlar ve zayıf denetim çöküşü getirdi"

FTX'in yeniden yapılandırılmasına çalışan yeni CEO'su John Ray III, Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komisyonu'na verdiği ifadesinde FTX'in çöküşünün 7 milyar dolarlık kayba neden olduğunu ve aylar hatta yıllara yayılan kötü kararlarla zayıf mali denetimlerin bu çöküşe yol açtığını söyledi.

Ray, "Bu düpedüz eski moda bir dolandırıcılık, başkalarından alınan parayı kendi çıkarları için kullanma olayı" diye konuştu.

Bahamalar'da bulunan haber kuruluşu Our News'e göre savcıların kaçma tehlikesinin bulunduğunu söylemeleri üzerine Bahamalar'da yapılan duruşmada Bankman-Fried'in kefalet talebi reddedildi.

Bankman-Fried bir zamanlar dünyanın kağıt üstünde en zengin isimlerindendi, Forbes dergisine göre bir noktada serveti 26 milyar 500 milyon dolara yükselmişti.

Washinton'da da önde gelen bir isimdi ve hem Demokratlar'a hem de Cumhuriyetçiler'e milyonlarca dolar bağış yapmıştı. Savcı Williams Bankman-Fried'in yasa dışı kampanya bağışlarıyla milyonlarca dolar kazandığını söyledi.

Ancak eski FTX CEO'sunun serveti, FTX'in likidite sorunları yaşadığına dair çıkan haberlerin üzerine geçen ay hızla azaldı. Müşteriler milyonlarca doları çekerken, tüm parasını kaybeden FTX talepleri karşılayamaz oldu.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun suç duyurusunda, Bankman-Fried'in, FTX'i kripto varlıkların ticaretinde güvenli ve sorumlu bir platform olarak göstererek müşterilerinden Mayıs 2019'dan bu yana 1 milyar 800 milyondan fazla topladığı belirtildi.

Bankman-Fried'in müşterilerin paralarını Alameda Research şirketine haberleri olmadan aktardığı kaydedildi.

Yapılan suç duyurusunda, "Daha sonra Alameda'yı kendi kişisel kumbarası olarak lüks apartman daireleri satın almak, siyasi kampanyaları desteklemek ve özel yatırımlar yapmak gibi işlerde kullandı" denildi.

Warren: "Kara para aklama düzenlemeleri kripto şirketlerine de uygulanmalı"

Amerikalı Senatör Elizabeth Warren, diğer finans kurumlarına uygulanan para aklama düzenlemelerinin kripto para şirketlerine de uygulanması gerektiğini söyledi.

Massachusetts'ten Demokrat Senatör Warren, Kongre'de FTX'in iflasının soruşturulduğu oturumda konuştu.

Warren, daha önce yaptığı açıklamada ise Kansas'tan Cumhuriyetçi Senatör Roger Marshall ile birlikte kripto para aklama konusundaki açıkları kapatacak partiler üstü bir tasarı sunacaklarını söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG