Erişilebilirlik

Yellen'dan G7'ye Ukrayna İçin Daha Fazla Yardım Çağrısı


ABD ve müttefiki G7 ülkelerinin maliye bakanları, Rusya'nın Ukrayna işgalinin birinci yıldönümünün hemen öncesinde, Kiev’e daha fazla mali yardım çağrısında bulundu ve Moskova’ya karşı sert yaptırımların korunması taahhüdünde bulundu.

Hindistan'daki G20 grubunun toplantısı öncesinde konuşan ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) Ukrayna için bir kredi programı oluşturmaya çağırdı ve Washington'un Ukrayna'ya ilave 10 milyar dolarlık ekonomik destek sağlama hazırlığı içinde olduğunu söyledi.

G7 dönem başkan Japonya'nın Maliye Bakanı Sunichi Suzuki, yaptığı açıklamada, IMF programının Mart ayına kadar hazır olmasını umduklarını ve G7'nin bu yıl Ukrayna için mali yardımı 39 milyar dolara çıkardığını kaydetti.

Japonya Maliye Bakanı, "Uluslararası toplumla birlikte Ukrayna'nın kısa vadeli acil mali ihtiyaçlarını giderme taahhüdüne bağlıyız" dedi. G20 ülkelerinin maliye bakanlarının toplantısı yarın Hindistan'ın teknoloji merkezi Bengaluru yakınında başlayacak.

Japon Bakan, "Yaptırımlarımız, Rusya'nın gayrimeşru savaşını sürdürme kapasitesine ciddi ölçüde zarar verdi. Yatırımların etkinliğini yakından takip etmeyi sürdüreceğiz ve gerektiği takdirde daha fazla önlem alacağız" dedi.

Ukrayna, IMF'den birkaç yıla dağıtılan ve 15 milyar dolarlık program talebinde bulunuyor. ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Amerika'nın Ukrayna'ya daha önce sağladığı toplam 46 milyar dolarlık askeri, ekonomik ve insani yardımının, Ukrayna'nın ekonomik ve mali istikrarını korumasına olanak tanıdığını söyledi.

Yellen, "Ekonomik yardımımız, Ukrayna'nın sivil cepheyi desteklemesini ve direniş göstermesini mümkün kılıyor. Başkan Biden'ın söylediği gibi, ne kadar uzun süre gerekirse gereksin verdiği bu savaşta Ukrayna'nın yanında duracağız" şeklinde konuştu.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner da Rusya üzerindeki baskının yüksek tutulmaya devam etmesi gerektiğinin altını çizdi ve "Rusya'yı uluslararası piyasalardan tamamen tecrit etmek için daha fazla çaba göstermeliyiz" dedi.

G20 ülkeleri arasında G7 grubunun yanısıra Rusya, Çin, Brezilya, Suudi Arabistan da bulunuyor.

Hindistan’ın çekinceleri

G20 grubunun dönem başkanlığını Ukrayna savaşı konusunda tarafsız bir tutum sergileyen Hindistan yapıyor. Hükümet kaynaklarının Reuters haber ajansına aktardığına göre Hindistan, toplantılar sırasında Rusya'ya karşı ilave yaptırım önlemlerinin ele alınmasını istemiyor.

G20 yetkilileri ayrıca Hindistan'ın diğer katılımcılara, yayınlanacak bildiride Ukrayna'daki durumla ilgili "savaş" sözcüğünü kullanmaktan kaçınmaları çağrısı da yapıyor.

Janet Yellen, bildiriyle ilgili meselenin konuşulmaya devam ettiğini, Rusya'nın işgalinin ve Ukrayna'yla küresel ekonomiye verdiği hasarın "güçlü bir şekilde kınandığını" görmek istediğini söyledi.

Çin'i Rusya'ya malzeme desteğinde bulunmaması konusunda uyaran Yellen, Amerika ve Çin arasında ekonomik meselelere ilişkin görüşmelerin "uygun bir zamanda" yeniden başlayabileceğini kaydetti.

Pekin ve Washington arasındaki ilişkiler, Amerika üzerinde uçtuktan sonra düşürülen ve casusluk amaçlı olduğundan şüphelenilen Çin'e ait balon nedeniyle daha da gerildi.

G20 toplantılarında küresel ekonomik görünüm ve yüksek borç içindeki ülkelerin durumu, ana gündem maddelerini oluşturacak.

Hem Yellen hem de diğer G7 üyesi ülkelerin maliye bakanları, küresel ekonominin beklenenden daha iyi performans gösterdiğini söyledi, ancak G20 grubunun enflasyonu dizginlemek için çalışmaya devam etmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Biden'ın Dünya Bankası Başkanı adayı eski MasterCard CEO'su

Öte yandan Başkan Joe Biden, bugün Hint kökenli Amerikalı işadamı Ajay Banga'yı Dünya Bankası başkanlığına aday gösterdi. Dünya Bankası, iklim değişikliğiyle mücadele ve gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya olduğu zorluklara daha iyi yanıt vermek için bir dizi reforma gitmeye hazırlanıyor.

Biden, Ajay Banga'nın mali katılımcılık ve iklim değişikliği sorunlarına yanıt vermek için kamu ve özel sektör ortaklığı kurmadaki deneyimlerinden övgüyle bahsetti.

Hindistan'da büyüyen, daha sonra Amerikan vatandaşı olan 63 yaşındaki Ajay Banga, elektrik motorlu araç şarj istasyonlarına, güneş enerjisine ve sürdürülebilir tarıma 800 milyon dolardan fazla yatırım yapan Amerikan özel sermaye firması General Atlantic'in Başkan Yardımcısı. Banga ayrıca Uluslararası Ticaret Odası'nın onursal başkanlığını da yapıyor.

12 yıl boyunca MasterCard'ın CEO'su olan ve 2021 yılı Aralık ayında bu görevinden emekliliğe ayrılan Banga, MasterCard'ın başında bulunduğu dönemde 2025 yılına kadar 1 milyar insani ve 50 milyon mikro ve küçük işletmeyi dijital ekonomiye dahil etme hedefi belirlemişti. Banga ayrıca iklim, cinsiyet ve sürdürülebilir tarım alanlarındaki çalışmalara liderlik etmişti.

Banga'nın iklim değişikliği gibi acil sorunları çözmek için kamu ve özel kaynakları birleştirmedeki deneyimlerini öne çıkaran Biden, Hindistan'da büyümüş olmasının Banga'ya Dünya Bankası'nın yoksulluğu azaltma ve kalkınmayı genişletme görevlerini yerine getirmede özel bir perspektif sağladığını vurguladı.

ABD Maliye Bakanı Yellen da "Özel sektör, kamu ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar arasında ortaklıklar kurma konusundaki sicili, ortak emellerimizi gerçekleştirmek için gereken reformları yapmada ve özel sermayeyi seferber etmede Banga'ya donanım sağlıyor" dedi.

Dünya Bankası, tarihsel olarak, en büyük hissedarı olan Amerika'nın atadığı kişiler tarafından yönetiliyor. Avrupa ise Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanını belirliyor. Ancak son dönemde gelişmekte olan ülkeler, bu seçenekleri genişletme çağrısı yapıyor.

Dünya Bankası, 29 Mart'a kadar başka üye ülkelerin göstereceği adaylıkları da değerlendirecek. Dünya Bankası'nın bir başka büyük hissedarı olan Almanya, 77 yıllık tarihinde Dünya Bankası'nın hiç kadın başkanı olmadığını, başkanlık görevinin bir kadına verilmesi gerektiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG