Erişilebilirlik

Hristodulidis: ”Önceliğim Kıbrıs Sorununu Çözmek”


Güney Kıbrıs lideri Nikos Hristodulidis
Güney Kıbrıs lideri Nikos Hristodulidis

12 Şubat'ta yapılan ikinci tur seçimleri kazandıktan sonra bugün cumhurbaşkanı olarak yemin eden Güney Kıbrıs lideri Nikos Hristodulidis, "Kıbrıs sorununa" çözüm bulmayı birinci önceliği haline getirme sözü verdi.

49 yaşındaki Hristodulidis, etnik olarak bölünmüş adadaki yeniden birleşme müzakerelerinde, yüksek enflasyonla ilgili işgücü anlaşmazlıklarında ve kendi deyimiyle "olağanüstü karmaşık" düzensiz göçün getirdiği zorluklar konusunda bir çıkmazı miras alıyor.

Hristodulidis, parlamentoda yemin etti. Güney Kıbrıs, cumhurbaşkanlığına ve bakanlar kuruluna verilen yetkiyle yürütme hükümet sistemine sahip.

Merkez ve sağ partiler tarafından desteklenen ve 2022’nin başlarına kadar dışişleri bakanı olan Hristodulidis, ana rakibi olan sol görüşlü Andreas Mavroyiannis'e karşı oyların yüzde 52'sini aldı.

"Kıbrıs sorununun çözümü benim en önceliğimdir" diyen Hristodulidis, geçen hafta KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile biraraya geldi.

Hristodulidis, kabinesinin yüzde 50'sini kadınların oluşturacağı şeklindeki seçim öncesi vaatlerini yerine getirmeyerek ve geçmiş hükümetlerde görev yapmış kişilerin atamalarından kaçınarak şimdiden ilk tartışmasına yelken açtı.

Muhalefetteki sol parti AKEL, "Çıtayı yükseltti ama yetersiz kaldı" açıklamasında bulundu.

Dün açıklanan 25 atamanın 14'ü erkek ve 11'i kadın, ancak önemli görevlerdeki kadın sayısı daha az.

Eski Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades'in hükümetinde sağlık bakanı olarak görev yapan İçişleri Bakanı Constantinos Ioannou ve 20 yıl önce aynı görevde görev yapan Maliye Bakanı Makis Keravnos olmak üzere kabinedeki bakanlardan ikisi önceki yönetimlerde de görev yapmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG