Erişilebilirlik

Türkiye'deki Iraklılar Oy Vermek İçin Kayıt Yaptırıyor


30 Ocak’ta yapilacak Irak seçimleri için geri sayim sürerken, Türkiye’de oy kullanacak Iraklilar için seçmen kayitlari basladi. Ankara ve Istanbul’da kayitlarini yaptiran Irakli seçmenler 28-30 Ocak tarihleri arasinda oy kullanabilecek.

Ankara muhabirimiz Asli Aral, Ankara’da oy kullanmak için kayit yaptiran Irak’lilarla konustu ve çogunlugu Türkmen olan seçmenlere Irak seçimleriyle ilgili beklentilerini sordu.

Türkiye’de oy kullanacak Irakli seçmenler Ankara’da bir, Istanbul’da ise iki merkez olmak üzere, toplam üç merkezde bu haftasonuna kadar kayit islemlerini yaptirabilecek.

Baskent Ankara’da ise, Iraklilar bir lisede kayitlarini yaptiriyor. 30 Ocak’ta yapilacak seçimlerle ilgili görüslerini sordugumuz Irakli seçmenlerin bazilari seçimlerin seffaf yapilamayacagini savundu.

Türkiye’de yasal olarak bulunan Iraklilarin sayisi 10-30 bin arasi tahmin ediliyor. Oy kullanacak Iraklilarin çogu ise Türkmen. O nedenle seçmenlerin çogu özellikle Kerkük’te yapilacak seçimlerden kaygili ve Kerkük sehrine Kürt nüfusunun kaydirildigi görüsünde.

Türkiye 30 Ocak’taki Irak seçimleri öncesi Kerkük ile ilgili kaygilarini bu hafta da dile getirdi. Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Kerkük ve çevresine yapay ve gayri mesru nüfus kaydirmasi yapildigi yönünde duyumlar alindigi belirtildi ve 21. yüzyilda hiçkimsenin bir baskasinin topragini hukuk disi emrivakilere maruz birakamayacagi uyarisi yapildi.

Irak seçimleri için yurtdisindan oy kullanma programini Uluslarasi Göçmen Örgütü düzenliyor. Bu program Irak Bagimsiz Seçim Komisyonu tarafindan belirlenen Irakli topluluklarin yasadigi 14 ülkede gerçeklestiriliyor. Bu 14 ülke arasinda olan Türkiye’deki Irakli seçmenler bu hafta yaptirdiklari kayitlarin ardindan 28-30 Ocak tarihleri arasinda Ankara ve Istanbul’da kayit yaptirdiklari merkezlerde oy kullanabilecek.

XS
SM
MD
LG