Erişilebilirlik

'Murat Kurnaz El Kaide Üyesi Değil'


Guantanamo askeri üssünde tutuklu bulunan Almanya doğumlu Türk vatandaşı Murat Kurnaz’ın, daha önce iddia edildiği gibi El Kaide örgütüyle bağlantısı olmadığı ortaya çıktı.

Murat Kurnaz hakkında düşman savaşçı tanımlaması yapan ve El Kaide bağlantılı olduğunu savunan askeri yargıçlar, bu kararlarına bazı gizli belgeler ışığında vardıklarını savunuyordu.

Ancak bir Amerikan federal mahkemesine sunulan bu gizli belgelerde, Kurnaz’ın, El Kaide ya da başka terör faaliyetleriyle ilişkisine rastlanmadığı bildirildi. Bu belgeleri ele geçiren Washington Post gazetesi, federal mahkemenin, askeri yargıçları, Kurnaz’ın suçsuz olduğunu gösteren diğer bilgileri gözardı etmek ve onun yerine dayanaksız bilgilere güvenmekle suçladığını belirtti.

Murat Kurnaz’ın avukatı Bahar Azmi de, önceki gün Amerika’nın Sesi Türkçe Servisi’ne yaptığı açıklamada, gizlilik durumu kaldırılan bu belgelerde, müvekkilini suçlu gösterir bir kanıta rastlanmadığını duyurmuştu.

Murat Kurnaz 2002 yılı başından beri Guantanamo’da tutuluyor. Halen aralarında başka Türk vatandaşlarının da bulunduğu sanılan 540 kadar zanlı, bu askeri üste terör suçlamasıyla tutuklu bulunduruluyor.

XS
SM
MD
LG