Erişilebilirlik

Kopan Parça Discovery'nin Kanadına Çarpmış


İnsanlı uzay seferlerini önceki gün süresiz olarak durduran Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, dün de fırlatma sırasında Discovery’den kopan bir yalıtım maddesinin aracın kanadına çarptığını açıkladı.

Uzay dolmuşu programının Başkan Yardımcısı Wayne Hale Discovery’nin dün uzay istasyonuyla kenetlenmesinden sonra yaptığı açıklamada, kanada çarpan parçanın fırlatma sırasında kopan üç parçadan biri olduğunu açıkladı. Ancak yetkili, uzmanların, Discovery’ye hasar vermediği yolundaki değerlendirmesini de, basına açıkladı.

NASA Disvovery’nin sağlimen dünyaya geri dönebilecek durumda olduğunu açıkladı. Daire şu anda, Discovery’yi kurtarmak için Uzay Dolmuşu Atlantis’i göndermeyi planlamadığını da duyurdu.

NASA Discovery’nin dışındaki yakıt tankını saran yalıtım maddelerinin neden koptuğunu araştırıyor. Bu sorun anlaşılıncaya kadar Amerika’nın insanlı uzay uçuşları önceki gün askıya alındı.

Columbia uzay dolmuşunun iki buçuk yıl önce uzay yolculuğundan dönüşte dünyanın atmosferine girerken parçalanmasına, fırlatma sırasında yakıt tankından kopan parçaların araçta yarattığı hasar yol açmıştı. Araçtaki altı astronotun ölümüne yol açan bu kazadan sonra uzay seferleri durdurulmuştu. Discovery, bu kazadan sonra Amerika’nın uzaya gönderdiği ilk araç oluyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG