Erişilebilirlik

Discovery'de Yeni Bir Sorun


Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, uzay istasyonunda kenetlenmiş bulunan Discovery’deki bir başka onarımı yapmak üzere, astronotların yeni bir uzay yürüyüşü daha yapmasının düşünüldüğünü açıkladı.

NASA uzmanları Discovery’nin komuta bölümü penceresinin dışında ısıya dayanıklı kaplamanın yırtıldığını belirtiyor ve buradan kopabilecek bir parçanın, dünyaya dönüşte parçalanarak araca çarpmasından kaygı duyuyor. Bu tehlikenin boyutlarını anlamak amacıyla California’daki araştırma merkezinde, uçuş şartları yaratılarak bir deney yapılacak.

Dün ayrıca, Discovery’nin astronotlarından Steve Robinson, aracın altındaki onarım çalışmasını başarıyla tamamladı. Astronot, robot kolu kullanarak, dolmuşu atmosfere girişte aşırı ısıdan koruyan seramik levhalar arasından çıkan dolgu maddelerini tümüyle temizledi. Dışarı sarkan bu maddeler çok küçük olmakla birlikte, araç atmosfere girdiğinde yanarak tehlike yaratmasından korkuluyordu.

NASA, riskli onarım çalışmasının başarıyla sonuçlanmasından memnun olduğunu bildirdi. Halen uluslararası uzay istasyonuna kenetlenmiş olan Discovery’nin 8 Ağustos tarihinde yeryüzüne dönmesi planlanıyor.

XS
SM
MD
LG