Erişilebilirlik

'Ölü Sayısı Korkulandan Az Olabilir'


New Orleans'da arama çalışmalarını yöneten yetkililer, bulunan ceset sayısının beklenenden çok az olduğunu, kentte Katrina kasırgası ve göl taşması yüzünden ölenlerin sayısının, muhtemelen, haberlerde belirtilen 10 bin'e ulaşmayacağını söylüyor.

New Orleans'ın İç Güvenlik Sorumlusu Albay Terry Ebert arama çalışmalarını yürüten kuruluşların temsilcileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında ölenlerin anısına saygılı olmak için bulunan cesetlerle ilgili görüntülerin yayınlanmasına izin verilmeyeceğini bildirdi. Ebert, Louisiana eyaleten hükümetinin sadece ölü sayısını açıklayacağını söyledi.

Ağır tahribata uğramış olan New Orleans kentinde güvenliğin, eyalet ulusal muhafız birlikleri, polis ve özel olarak kente sevkedilen 82'inci Hava İndirme Tümeni askerleri tarafından sağlandığı açıklandı. Kentte gündüz ve gece saatlerinde sürekli devriyeler dolaşıyor.

New Orleans yöneticileri, kurtarma çalışmalarında görevi olanlar dışında herkesi kenti terketmeye çağırdı. Ancak şehirden ayrılmak istemeyen kişilerin ayrılmaya henüz zorlanmadığı belirtildi. New Orleans Belediye Başkanlığı geçtiğimiz günlerde hasara uğramış evlerinden ayrılmayı reddedenlerin gerekirse zorla tahliye edileceğini açıklamıştı.

Bu arada Beyaz Saray, Başkan Bush'un Pazar günü üçüncü kez olmak üzere afet bölgesine gideceğini geceyi bölgede geçireceğini açıkladı.

Dış Yardımlara Teşekkür

Katrina kasırgasından zarar görenlere ABD'nin çeşitli köşelerinden ve dış ülkelerden yardımlar hızla ulaşmaya başladı. NATO ülkeleri, ittifaka bağlı gemi ve uçakların Amerika'da kasırganın etkilediği bölgelere yardım malzemesi taşımakta kullanılmasını onayladı.

Başkan Bush Sri Lanka gibi, yoksul ve kendisi de geçen yıl tsunami gibi büyük bir doğal afete uğramış olan ülkelerden bile para yardımı geldiğini belirterek yardım yapan bütün ülkelere teşekkür etti.

Bush, "Yüz'den fazla ülke yardım önerdi ve hergün yeni yardım vaadleri alıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun Amerikan halkına destek veren, her ülkeye ve her topluluğa Amerikan halkının tamamı adına teşekkür ediyorum" dedi.

Başkan Bush'a Destek Azalıyor

Bu arada son kamuoyu yoklamalarında Amerikan halkının Başkan Bush’a verdiği destek en düşük düzeyine indi.

Anketlere göre Amerikan halkının sadece yüzde 40’ı Bush’un yönetim biçimini onaylarken , yüzde 59’u ise beğenmiyor.

Başkan Bush, haftalık radyo konuşmasında, Amerikalıların, 11 Eylül’de yaptıkları gibi, felaketzedelere yardım eli uzattığını belirtti.

11 Eylül sonrasında Başkan Bush’a destek oldukça yüksekti. Ancak kamuoyu yoklamaları, 11 Eylül’ün aksine, Amerikalıların, kasırgada yeterli önlem alamadığı ve bölgeye hızlı yardım gönderemediği gerekçesiyle Başkan Bush’u sert bir şekilde eleştirdiğini gösteriyor.

Ancak anketlerde sadece Bush değil , federal ve yerel tüm kamu görevlileri Kasırga felaketine karşı yeterli önlem almamakla suçlanıyor.

XS
SM
MD
LG