Erişilebilirlik

İşçi Partisi Koalisyondan Çekilmeyi Onayladı


İsrail’de İşçi Partisi, Ariel Şaron’un başbakanlığını yaptığı koalisyon hükümetinden çekilme kararı aldı.

Kararla birlikte İsrail’in erken seçime gitmesi de kesinleşmiş oldu. İşçi Partisi üyeleri, partinin yeni başkanı Amir Peretz’in koalisyondan çekilme önerisini oy çoğunluğuyla kabul etti.

Erken seçimin önümüzdeki Şubat ya da Mart ayında yapılması bekleniyor, ancak kesin tarih, önümüzdeki bir-iki hafta içinde belli olacak.

'Şaron Likud'dan Çekilerek Yeni Parti Kurabilir'

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, önümüzdeki birkaç gün içinde Likud Partisi’nden ayrılma kararı alabilir. Şaron’un önümüzdeki Şubat ya da Mart ayında yapılacak erken seçimlere, merkezdeki oyları çekme amacıyla, yeni bir parti kurarak girmesi mümkün.

Şaron’un yardımcıları da kendisine partiden ayrılması yönünde tavsiyede bulunuyor. Başbakan’ın Ağustos ayında destek verdiği Gazze’den çekilme planına karşı çıkan Likud’un şahin politikacıları, Şaron’un partiyi yönetmesini de neredeyse imkansız kılmış durumda. Parti içi muhalifler, Şaron’u Likud’un ideolojisine zarar vermek ve İsrail’i, Tevrat’ta vaat edilen topraklardan çekmekle suçluyor.

Ariel Şaron’un sağ kolu Ehud Olmert, Başbakan’ın önceliklerini, savunduğu politikalara, parti içinde bulabileceği desteğin belirleyeceğini söylüyor. Şaron, Gazze’den çekildikten sonra şimdi de Batı Şeria’nın bazı bölümlerinden çekilmeye hazırlanıyor. Ancak Likud Partisi içinde, Uzi Landau gibi muhalif politikacılar, bu planı asla onaylamayacaklarını kaydediyor.

Başbakan Şaron, geçen hafta İşçi Partisi’nin yeni lideri Amir Peretz’in koalisyondan çekilme kararı almasının ardından, erken seçimlere gidileceğini açıklamıştı.

77 yaşındaki Şaron için yeni seçimler, tarihi önem taşıdığına inandığı bir planı gerçekleştirmesi açısından belki de son fırsat olacak. Şaron’un planı, İsrail’in belli bölgelerden çekilmesini sağlayarak, içinde Yahudilerin çoğunluğu oluşturduğu, askeri açıdan savunulması mümkün ülke sınırları oluşturabilmek. Şaron bu amacı gerçekleştirebilmek için, 30 yıl önce kurulmasına ön ayak olduğu Likud Partisi’nden ayrılmaya bile razı görünüyor.

XS
SM
MD
LG