Erişilebilirlik

'Amerikalı Askerler Irak'tan Çekilmekten Yana'


Irak’ta görev yapan Amerikalı askerler arasında yapılan bir araştırmaya göre, askerlerin çoğu, Irak’tan bir yıl içinde çekilmek istiyor. Ancak, Amerika Savunma Bakanlığına göre, Irak’ta bulunan askerler, görevlerinin öneminin farkındalar ve başarıyla tamamlamak istiyorlar.

Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld dahil üst düzey Pentagon yetkilileri, Amerikalı askerlerin Irak savaşını desteklediklerini söyleyerek, savaşın haklılığını vurgulamaya çalışıyor. Ancak, ünlü Zogby İnternational şirketi tarafından yapılan bir ankete göre, Irak’ta görev yapan Amerikalı askerlerin yüzde 72’si, bir yıl içinde Irak’tan çekilmekten yana... Bunların, yüzde 29’u derhal çekilme taraftarı; yüzde 22’si ise 6 ay içinde çekilmekten yana. Ankete katılan askerlerin sadece yüzde 23’ü Amerikalı askerlere ihtiyaç olduğu sürece, Irak’ta kalmak gerektiğini düşünüyor.

Araştırma Şirketi Zogby’nin başkanı, John Zogby anlatıyor: “Her dört askerden biri, görev tamamlanıncaya kadar Irak’ta kalınması gerektiğini düşünüyor. Ancak, çoğunluk – yani dörtte üçü – bu görevin tamamlanabileceği görüşünde değil...”

Cepheye gönderilen askerler arasında yoklama yapılması son derece ender rastlanan bir olay. Bu ankete göre, askerlerin çoğu, neden Irak’ta olduklarını da bilmiyor...

Askerlerin yüzde 58’i görevi anladıklarını söylüyor. Ancak, Irak’taki görevlerinin ne olduğu konusuna gelince, kendilerinin ve komutanlarının açıklamaları farklı. Savunma Bakanlığı yetkilileri, Irak’taki görevlerinin demokrasiyi güçlendirmek; Iraklı askerleri eğitmek ve Irak hükümetinin ülkede kontrolu sağlamasına destek vermek olduğunu söylüyor. Ankete göre Irak’ta görev yapan Amerikalı askerlerse, görevlerinin, Saddam Hüseyin’in 11 Eylül 2001 terör saldırılarında rol almış olmasına misillemede bulunmak; ve terör örgütlerinin Irak’ta mesken edinmelerini önlemek olduğunu düşünüyor. Yani, Irak’ta görev yapan askerler, Saddam Hüseyin’in 11 Eylül 2001 terör saldırılarıyla bir ilişkisi olduğunu zannediyor...

Savunma Bakanlığı sözcüsü Bryan Whitman, anketin Irak’ta görev yapan askerlerin görüşlerini kesin olarak yansıtamayacağını söyledi. Sözcü, askerlerin görüşlerini başka yollardan da öğrendiklerini – örneğin komutanlarına verdikleri bilgiler doğrultusunda - askerlerin moralinin yüksek olduğunu ve göreve bağlık olduklarını söyledi. Savunma Bakanlığı sözcüsü şöyle konuştu: “Örneğin göreve devam etme istatistiklerine baktığınızda şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: En çok görevde kalmak isteyen askerler, cepheye gönderilen birliklerde görev yapıyor. Bu da, askerlerin, yaptıkları görevin öneminin farkında olduklarını; göreve bağlı olduklarını ve hizmet vermeye devam etmek istediklerini gösteriyor.”

Savunma Bakanlığı sözcüsü, Zogby anketinin, Pentagon’da kaygı yaratmadığını vurguluyor; ve bu anketin, elde olan bilgilerin sadece bir kısmını teşkil ettiğini belirtiyor.

Bu arada, ankette bir ilginç bilgi daha var: Yoklamaya göre askerlerin 80’i, giderek artan saldırıların, Irak halkına kin beslemelerine neden olmadığını belirtiyor.

Zogby şirketine göre, Ocak ve Şubat aylarında yapılan ankete 944 Amerikalı asker katıldı. Yoklamanın hata payı, yüzde 3 virgül 3.

Savunma Bakanlığı sözcüsü, Zogby şirketine askeri üslere girme izni verilmediğini; ancak askerlerin kamuoyu yoklamalarına yanıt vermelerinin yasak olmadığını açıkladı. Dört askeri üste yoklama yapan Zogby ise, komutanlardan sözlü izin aldıklarını duyurdu.

Zogby bir de şu açıklamayı yaptı: Anketi, çok zengin, savaş aleyhtarı bir kişi finanse etti; ancak bu kişi, soruların düzenlenmesini ve sonuçların analiz edilmesini kesinlikle etkilemedi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG