Erişilebilirlik

Şii Partiler Zaman İstiyor


Irak’ta Şii partiler, Devlet Başkanı Celal Talabani’den parlamentoyu toplantıya çağırma kararını ertelemesini istedi.

Talabani, yeni meclisi 12 Mart’ta toplantıya çağıracağını açıklamıştı..Ancak Şii İtifakının en büyük partisi, yeni başbakan adayı belirlemek için birkaç güne daha ihtiyaçları olduğunu bildirdi.. Sünni ve Kürt politikacılar, Şii Başbakan İbrahim Caferi’nin ikinci bir dönem için aday olmasına karşı çıkıyor..

Irak anayasasına göre ise , seçimlerden sonra oluşturulan meclisin en geç 12 Mart’ta ilk oturumunu yapması gerekiyor. Meclis toplandıktan sonraki iki ay içinde de yeni hükümetin kurulması ve başbakanın belirlenmesi şart. Aksi halde parlamentonun feshedilip yeni seçimlere gidilmesi gerekecek..

Bu arada devam eden şiddet eylemlerinde sazıları polis öldü en az 16 kişi daha öldü..

Öte yandan Amerika’da yapılan bir ankete göre, halkın yüzde 80’ni, Şii-Sünni gerginliğinin Irak’ta iç savaşa yol açacağı görüşünde.

Rumsfeld Teröristleri Suçladı

Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’ta iç savaş çıkacağına inanmadığını ve yaşanan sorunlardan teröristlerin sorumlu olduğunu söyledi.

Teröristleri Irak’ı bir iç savaşa sürüklemeye çalışmakla suçlayan Rumsfeld, Askeriye camiine düzenlenen saldırıdan sonra çıkan olayların basın tarafından abartıldığını da ileri sürdü.

XS
SM
MD
LG