Erişilebilirlik

Bush: 'Çok insanı öldüreceklerdi'


Başkan Bush İngiltere'den Amerika'ya gelen uçakları hedef aldığı iddia edilen terör komplosunun, Amerikan halkına, teröristlerin hala kendilerini hedef aldığını açık bir biçimde hatırlattığını söyledi.

Muhalefetteki Demokrat Partililer ise Bush'un Irak savaşını yürütme tarzı nedeniyle Amerikan askeri gücünün, teröristlerle mücadelede kullanılamadığını savundu.

Teksas'ın Crawford kasabasındaki çiftliğinde bulunan Başkan Bush, her Cumartesi günü yaptığı haftalık radyo konuşmasında İngiltere'de ortaya çıkarıldığı bildirilen terörist komplo üzerinde durdu. Bush, 30'dan fazla kişinin tutuklanmasıyla terörist tehdidin büyük ölçüde engellenmiş olduğunu ancak tamamen ortadan kaldırılmış olduğunun söylenemeyeceğini belirtti.

Bush, bu olayın teröristlerin yeni yöntemler benimsediğini ve taktiklerini sürekli olarak değiştirdiklerini gösterdiğini söyledi.

Son komployla Afganistan ve Irak'taki direniş hareketleri ve güney Lübnan'daki Hizbullah grubu arasında bağlantı kuran Bush, bütün bunların teröristlerle geniş çaplı savaşın parçaları olduğunu, teröristlerin ne kadar acımasız olabileceğini artık herkesin anlaması gerektiğini savundu. "Teröristler masum kadın, erkek ve çocuklarla dolu uçakları düşürmeye çalışıyor. Afganistan ve Irak'ta sivilleri ve Amerikan askerlerini öldürüyor, Lübnan'da sivillerin arkasına saklanıyorlar," diyen Bush, "Totaliter ideolojilerini yaymak ve Irak ve Afganistan'ı ele geçirip oralardan özgür ülkelere saldırmayı planlıyorlar" diyerek devam etti.

İngiltere'de ortaya çıkarıldığı bildirilen komplo, ulusal güvenlik konusunu Kasım ayında Kongre seçimlerine hazırlanan Amerika'da yine başlıca siyasi tartışma konusu haline getirdi. Cumhuriyetçiler bu gelişmenin Irak ve Afganistan'da asker bulundurmaya devam etmenin ne kadar isabetli olduğunu gösterdiğini savunurken Demokratlar Irak savaşının Amerika'ya terörle savaş için gerekli kaynaklardan yoksun bıraktığını öne sürüyor.

Başkan Bush'un radyo konuşmasına Demokrat Parti adına cevap veren Senatör Mark Pryor, Bush'u Irak savaşını kötü yönetmekle suçladı ve bu savaş yüzünden 300 milyar Doları aşan bir kaynağın, terörle mücadelede kullanılamaz durumda olduğunu söyledi. Pryor, "Yeni bir yola girmemiz gerekiyor. Washington'un karşılaştığımız tehditler konusunda kararlı ve akıllı davranması lazım. Amerikan halkı sadece sert konuşan ama birşey elde edemeyen liderler yerine gerçek güvenliği hakediyor," diye konuştu.

Pryor, "Amerika'nın sınırları güvenli değil, İran ve Kuzey Kore nükleer silah edinme çabasını sürdürüyor, Üsame bin Ladin hala bulunabilmiş değil" dedi.

Başkan Bush ise Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında terörle savaş konusunda görüş farklılıkları olduğunu ancak Amerikalıların karşı karşıya olduğu tehlikeler üzerinde görüş farkı olmaması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG