Erişilebilirlik

Ermeni Tasarısına Milletvekillerinden Tepki


Ermeni soykırımı yasa tasarısının Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'ndan geçmesine Amerika’da bulunan Türk milletvekillerinden tepki geldi. Washington’daki düşünce kuruluşlarından Carnegie Vakfı’nda konuşan milletvekilleri Kongre’nin büyük hata yaptığı konusunda birleşti.

Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili ve Başbakan Erdoğan’ın Dış Politika Danışmanı Egemen Bağış, Ermeni meselesinin Türk-Amerikan ilişkilerinde bir numaralı sorun haline geldiğini söyledi.

Bağış, kendilerini tarihçi zanneden, 95 yıl önce olup biten herşeyi bildiklerini varsayan bazı Kongre üyelerinin radikal, ayrılıkçı ve ırkçı Ermeni lobisinin etkisiyle yanlış bir karar aldığını bildirdi. Bağış, tasarı Kongre Genel kurulundan geçtiği takdirde hoş olmayan sonuçlar doğacağını söylerken bazı kongre üyelerinin canlı yayında Türkiye’yi blöf yapmakla suçlayarak çok daha büyük bir hata işlediklerini belirtti. Kongredeki oturum sırasında bazı kongre üyeleri Türkiye’nin Amerika’ya blöf yaptığını ve tasarının etkilerinin bir iki gün içinde unutulacağını iddia etmiş, örnek olarak da benzer bir tasarıyı alt meclislerinden geçiren Fransa’yı göstermişlerdi. Milletvekili Bağış, Fransa’nın Ermeni tasarısını geçirmesinden bu yana hiçbir Fransız askeri uçağının Türk hava sahasını kullanamadığını hatırlatarak aynı tarz bir kararın Amerika üzerindeki etkisinin çok daha büyük olacağını söyledi.

Bağış Kongrenin kararı nedeniyle PKK sorununun da daha büyük bir problem haline geldiğini ve Tasarı kararı hatasını telafi etmek için Amerika’nın PKK’ya karşı somut adım atmasından başka çözüm olmadığını belirtti.

Egemen Bağış Amerikan yönetiminin tasarının geçmemesi için gösterdiği çabayı takdir ettiklerini ancak Türk halkının yönetimle kongre arasında ayırım yapacak durumda olmadığını söyledi.

Aynı toplantıda konuşan MHP milletvekili Gündüz Aktan da Kongre üyelerinin gerçekler ve hukuku bilmeden son derece yanlış bir karar aldıklarını vurguladı.







XS
SM
MD
LG