Erişilebilirlik

Rice'tan İtidal Çağrısı


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türkiye'ye sınırötesi operasyon konusunda itidal çağrısında bulunduğunu söyledi.

Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Rice, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la telefon görüşmesi yaptığını ve kuzey Irak'a geniş çaplı operasyon yapılmamasını istediğini belirtti.

Rice, "her iki ülkenin Irak'ta istikrdan yana olduğunu; istikrarı bozacak adımların Türkiye'yle Amerika'nın çıkarlarına aykırı olduğunu" söyledi.

Ermeni Tasarısı

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin 106 sayılı tasarının kabul edilmesinin Türk Amerikan ilişkilerinde gerginliğe yol açtığını belirtti. "Zor bir dönemden geçiyoruz," diyen Rice, bunun beklendiğini de söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı, Yönetimin tasarının Genel Kurul'da kabul edilmemesi için çalışacağını vurguladı.

Çarşamba günü Dışişleri Komisyonu'nda yapılan oylamadan sonra Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye bir mektup gönderen Dışişleri Bakanı Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates, Ermeni tasarısının Genel Kurul'a sunulmamasını istemişti. Amerika Genel Kurmay Başkanı Amiral Michael Mullen ve başka bazı yüksek rütbeli subayların da tasarının Genel Kurul’a sunulmasını önlemek için girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

Ancak bütün çabalara rağmen, Meclis Başkanı Pelosi, tasarının Genel Kurul'un gündemine alınması konsunda kararlı. Perşembe günü gazetecilere açıklama yapan Pelosi, yasama dönemi bitmeden önce bu tasarının Genel Kurul'a getirileceğini bildirdi.

Bu arada, Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımmcısı Dan Fried ve Siyasi işerden sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman Türkiye'ye gitti. Dışişleri Bakanı Rice, iki Amerikalı yetkilinin, tasarının kabulünün ikili ilişkilere verdiği zararı en aza indirmek için temaslar yapacağını söyledi.

Bu arada, Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Amerika'ya yapacağı ziyaret iptal edildi. Tüzmen, New York'ta yapılacak olan yatırımcılar konferansına katılacaktı.

XS
SM
MD
LG