Erişilebilirlik

'İnceldiği Yerden Kopar'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin, kuzey Irak’a operasyon yapmasına yöneltilecek uluslararası eleştirileri karşılayabileceğini söyledi.

Hükümet, gelecek hafta Meclisten PKK’ya karşı sınır ötesi operasyon için yetki isteyecek.

Bu arada, Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonunun Ermeni soykırımı tasarısını onaylamasının yankıları sürüyor.

Başkan Bush ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın karardan duydukları üzüntüyü Ankara’ya bildirmelerine karşın, Başbakan Tayyip Erdoğan, hükümetin tepkisini, Türk-Amerikan işbirliğine atfen, “İnceldiği yerden kopar” çıkışıyla dile getirdi.

"Kınıyoruz, Lanetliyouz"

Avrupa ve Amerika’dan Türkiye’nin Kuzey Irak’a olası sınır ötesi operasyonunu onaylamayacak açıklamalar gelse de, Başbakan Tayyip Erdoğan bu açıklamaların Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlılığını engellemeyeceğine ilişkin en sert mesajlarını bayramın ilk günü İstanbul’da verdi. Erdoğan’ın bu mesajlarda en çok Amerika’ya yüklenmesi dikkat çekti.

AKP İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlenen bayramlaşma töreninde konuşan Erdoğan, önce partililere şehit ailelerini yalnız bırakmamaları telkininde bulundu. Terör saldırılarının Türkiye’nin PKK ile mücadeledeki kararlılığını daha da artırdığı söyleyen Erdoğan, PKK’yı ‘terör örgütü’ ilan edip de, Türkiye’ye destek vermeyen ülkeleri ‘kınadığını, lanetlediğini’ dile getirdi.

Erdoğan, Türkiye’nin sınırötesi operasyonu konuşurken Irak’ın toprak bütünlüğüne zarar verme niyetinin olmadığını aslında herkesin bildiğini iddia etti. Erdoğan, sınırötesi operasyonun her boyutu ile devletin tüm kurumlarında değerlendirildiğini belirtirken, “Operasyonla ilgili kimsenin akıl vermesine de ihtiyacımız yok” çıkışını yaptı. Türkiye’nin ‘duygusal’ değil, ‘bilinçli’ adımlar attığını söyleyen Erdoğan, bu adımlardan da olumlu sonuçlar alacaklarına olan inancını vurguladı. Erdoğan’ın sınırötesi operasyonun kimseye fayda getirmeyeceğini öne süren ülkelere, “Burada bize uluslararası platform çağrısı yapanlar, lütfen şimdi kendileri ödevlerini yerine getirsinler. Kusura bakmasınlar daha fazla sabredemeyiz” çağrısını yapması dikkat çekti.

"İnceldiği Yerden Kopar"

Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nden geçen Ermeni tasarısının genel kurul gündemine getirilmemesini istediklerini belirtirken, aksi durumda Ankara’nın tepkisinin çok ağır olacağını da “İnceldiği yerden kopar” sözleriyle dile getirdi.

Demokratların Amerika’nın geleceğine zarar verdiğini öne süren Erdoğan’ın “Dışişleri Komitesi orada Ermeni Patriğini konuşturuyorsa farklı bir mecraya götürülüyor demektir. Ama buradan oraya Patrik Mutafyan gidiyor, dinlemiyorlar. Biz de gereken girişimi yapıyoruz, karar tasarısının Genel Kurul’dan geçmemesini istiyoruz. Gereken adımı atacağız, yolumuza devam edeceğiz” açıklamaları da, Türk-Amerikan ilişkilerinin nasıl zorlu bir yolculuğa girdiğinin işareti oldu.

XS
SM
MD
LG