Erişilebilirlik

11 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıyı onaylamasının sadece Türk-Amerikan ilişkilerine değil, Irak’ta sürdürülen çabalara da zarar verebileceğini yazıyor. Haberde, Başkan Bush’un oylama öncesinde tasarının kabul edilmemesi yönünde çaba harcadığı da vurgulanıyor:

“Demokrat Partili senatörler de tasarıyı destekliyor ancak Cumhuriyetçi senatörlerin itirazı ve zaman azlığı nedeniyle tasarının önümüzdeki aylarda Senato gündemine gelmesi beklenmiyor. Ancak Türk hükümeti, tasarının sadece Temsilciler Meclisi’nden geçmiş olmasını bile Amerika’nın Türkiye’ye yönelik bir suçlaması olarak kabul edeceğini bildirmişti. Temsilciler Meclisi, modern Türkiye’nin kurucularını tarihin en kötü suçlarından biriyle itham eden tasarıyı görüşmeye hazırlanırken, Demokratlar da tepkiyi azaltmak için Türkiye’nin Amerika’yla yakın ilişkilerini takdirle karşılayan bir tasarı hazırlamayı planlıyor.”

Washington Times da soykırım tasarısının Başkan Bush’un bütün itirazlarına rağmen kabul edildiğini vurguluyor ve Irak’taki Amerikan askerlerinin lojistik desteği açısından Türkiye’nin taşıdığı önemi hatırlatıyor. Gazete, Irak’taki Amerikalı komutanların da gelişmeleri kaygıyla izlediğini belirtiyor:

“Demokratlar, Türklerin tehditlerinin boş çıkacağını savunarak, duyulan kaygıyı azaltmaya çalıştı. Kaliforniyalı Demokrat milletvekili Brad Sherman, ‘Birkaç gün boyunca Ankara’dan sert bazı açıklamalar duyacağız ve daha sonra mesele kapanmış olacak’ diye konuştu. Temsilciler Meclisi Çoğunluk lideri Steny Hoyer ise, tasarının başka bir zamandaki başka bir hükümetle ilgili olduğunu belirterek ‘Tasarı şu anki Türk hükümetiyle veya Türk halkıyla ilgili olarak algılanmamalıdır’ dedi. Cumhuriyetçi milletvekili Dan Burton ise, ‘Böyle bir müttefike ihtiyaç duyduğumuz bir sırada niçin kendi kendimize zarar verdiğimizi anlamıyorum’ diyerek tepkisini gösterdi.”

Los Angeles Times da konuyla ilgili haberinde, soykırım tasarısının kabul edilme olasılığının ilk kez bu kadar yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Temsilciler Meclisinde 225 milletvekilinin tasarıyı desteklediğini kaydeden gazete, buna karşın Senatoda tasarıya sadece 32 üyenin destek verdiğini belirtiyor:

“Bu tasarı, Kürt ayrılıkçılarla Türk ordusu arasındaki çatışmaların arttığı bir dönemde kabul edildi. Türk-Amerikan ilişkilerinde de bir süredir sorunlar yaşanıyor. Ankara, 2003 yılında Irak’ın işgali sırasında Amerikan güçlerinin İncirlik üssünü kullanmasına izin vermemişti. Amerika da, Irak’taki en güvenilir müttefiki olan Kürtlerle ilişkilerin zarar göreceği endişesinden dolayı, Kuzey Irak’taki Türkiye karşıtı Kürt ayrılıkçılara yönelik bir operasyona olumsuz yaklaşıyor.”

Washington Post ise Türkiye’nin Kuzey Irak’a kapsamlı bir operasyon düzenleme ihtimalinin Iraklı yetkililerde endişe yarattığını yazıyor. Gazete, gelişmelerin Amerika’yı da zor duruma soktuğu yorumunda bulunuyor:

“Irak’ta zaten karmaşık bir savaş devam ederken yeni bir cephe açılması, Amerika’nın istikrarı sağlama çabalarına zarar verebilir. Iraklı yetkililer, kapsamlı bir kara harekatı beklemediklerini belirterek, Türkiye’ye Irak topraklarına yönelik saldırılardan vazgeçmesi çağrısında bulundu. Irak meclisinin Kürt üyelerinden Mahmut Osman, kapsamlı bir işgalin büyük bir hata olacağını ve bundan herkesin zararlı çıkacağını söyledi. Osman, ‘Eğer güç kullanırlarsa, kendilerine oy veren kendi Kürtlerinden de tepki göreceklerdir. Ayrıca bu Avrupa’nın bir parçası olma taleplerine de uygun değildir’ dedi.”




XS
SM
MD
LG