Erişilebilirlik

Ankara'dan İslamabad'a 'Sağduyu' Çağrısı


Ankara, Pakistan Halk Partisi lideri Benazir Butto'nun uğradığı suikast sonrasında hayatını yitirmesi üzerine Pakistan'a 'güç birliği ve sağduyu' telkininde bulundu. Suikasti 'menfur bir terör saldırısı' olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan'ın bu saldırıya öfke ve tahriklere kapılmadan güç birliğine giderek yanıt vermesini istedi. Dışişleri Bakanlığı saldırıyı 'şiddetle' kınadı ve Türkiye'nin Pakistan halkının demokrasi mücadelesinde 'yanında olacağı' mesajını verdi.

Türkiye'nin 'dost ve kardeş ülke' saydığı ülkeler arasında özel bir öneme sahip olan Pakistan'da eski başbakanlardan Benazir Butto'nun, partisinin düzenlediği bir seçim mitinginde uğradığı saldırı sonucu hayatını yitirmesi Ankara'yı üzüntüye boğdu.

İlk Tepki Gül'den

Telvizyonların 'son dakika' haberi olarak kamuoyuna duyurduğu saldırıya ilk tepki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den geldi. 3 Aralık'ta Pakistan'a yaptığı ziyarette, ülkedeki siyasi güçlerin barışçıl yollarla mücadele etmesi gerektiğine dönük mesajlar veren Gül, suikast haberine tepkisini gazetecilere "Gerçekten çok üzücü. Çok üzüldüm" sözleriyle yansıttı.

Pakistan'da yaklaşan seçimleri hatırlatıp, ülkenin kritik bir süreçten geçtiğini söyleyen Gül, "Herkes kendi ülkesine sahip çıkmalı, daha çok kan akmamalı" dedi. Gül'ün saldırıya tepkisi daha sonra Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamayla biraz daha genişletildi. Açıklamada, saldırının Pakistan'ın huzurunu ve refahını hedef aldığını belirtilirken, "Kardeş Pakistan halkının ve tüm siyasi kesimlerin bu menfur terör saldırısına vereceği en etkili yanıt, öfke ve tahriklere kapılmadan Pakistan'ın demokrasisi ve aydınlık geleceği için güç birliğine gitmek olacaktır" denildi.

Dışişleri'nden 'Sert' Kınama

Butto'ya saldırıyı Dışişleri Bakanlığı da, 'şiddetle kınadığını' duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saldırının 'büyük üzüntüyle' öğrenildiği belirtilirken, saldırının amacının Pakistan'ı ‘kargaşa ve istikrarsızlığa itmek’ olduğu kaydedildi. Açıklamada, Pakistan halkının 'sağduyu ve aklıselimle' hareket ederek, terör eylemlerinin amacına ulaşmasına ve ülkedeki demokratikleşme süreci ile uzlaşı zeminini tahrip etmesine izin vermeyeceğine olan inanç vurgulandı. Açıklamada, içinde bulunulan aşamada Pakistan'daki tüm siyasi güçlere 'önemli bir görev ve sorumluluk' düştüğü belirtilirken, "Duymaları çok doğal öfke ve hiddet hislerine karşın başta Pakistan Halk Partisi olmak üzere tüm siyasi kesimlerin, hepimizin ortak düşmanı olan terörizm ve aşırıcılığa karşı güç birliğine gitmeleri Pakistan'ın selameti için büyük önem ve öncelik arz etmektedir" denildi.

Dışişleri, Türkiye'nin Pakistan'da uzlaşı yoluyla istikrar ortamının tesisine desteğini sürdüreceğini duyurdu. Butto'ya saldırıyı TBMM Genel Kurulu ve siyasi parti liderleri de yaptıkları yazılı açıklamalarla kınadı. Ana muhalefetteki CHP lideri Deniz Baykal, siyaseti ve demokrasiyi 'terör ve şiddet' yoluyla etkilemeye çalışanların artmasından kaygı duyduklarını ancak bu yöntemin dünyanın hiçbir yerinde başarılı olamayacağını dile getirdi.

XS
SM
MD
LG