Erişilebilirlik

Pakistan El Kaide'yi Sorumlu Tutuyor


Pakistan hükümeti, Butto’ya yapılan suikastten el-Kaide’yi sorumlu tuttu.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Cavit Chima, hükümetin suikastten sonra yapılan bazı konuşmaları tesbit ettiğini, bu konuşmalarda el-Kaide lideri Beytullah Mesut’un teröristleri Butto’yu öldürdükleri için kutladığını söyledi.

Pakistan’ın en çok aranan teröristlerinden biri olan Mesut’un Afgan sınırındaki Güney Veziristan bölgesinde üslendiği sanılıyor. Sözcüye göre, aynı el-Kaide militanları ülkede istikrarı bozmak için sürekli Pakistan hükümeti ve ordu mensuplarını hedef alıyor. Sözcü, Butto’yu vurulmadan önce zırhlı aracın üzerinde taraftarlarını selamlarken gösteren son bir video görüntüsü yayınladı.

Pakistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Butto’nun kurşun ya da şarapnel yarasından değil, üstü açık aracın kenarına başını çarptığı için öldüğünü öne sürdü. Cavit Chima, biri adli diğeri güvenlik güçleri tarafından yürütülen üst düzeyde iki ayrı soruşturma açıldığını bildirdi.

Suikasti Üstlenen Olmadı

Benazir Butto’ya düzenlenen suikastı henüz üstlenen olmadı. Ancak eski başbakanın birçok düşmanı bulunuyordu.

Butto Ekim ayında Pakistan’a dönmeden önce El Kaide ve Taleban’ın suikast planlarından haberdar olduğunu söylemişti.

Taleban yanlısı gruplar, Pakistan’ı İslamcı militanlardan temizlemek istediğini söyleyen Butto’yu, öldüreceklerini bildirmişti.

Butto ölmeden önce, halen devlet görevinde bulunan eski aile düşmanlarının da kendisine suikast düzenleyebileceğini söylüyordu.

Pakistanlı yetkililer güvenliğini sağlayamayacakları gerekçesiyle, Ekim ayındaki saldırılardan sonra, Butto’dan halkın önüne çok fazla çıkmamasını istemişti. Butto da hükümeti, kendisini korumak için yeterli çaba göstermemekle suçlamış, asıl suçluların bulunacağından kuşku duyduğunu açıklamıştı.

Benazir Butto, dün Ravalpindi’deki son mitinginde, kendisi ve parti üyelerinin Pakistan’ın onuru için yaşamlarını feda etmeye hazır olduklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG