Erişilebilirlik

Operasyonlarda 153 Terörist Öldürüldü


Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kuzey Irak'ta süren operasyonların dördüncü gününde 41 terörist daha öldürüldü.

Operasyonlar çerçevesinde böylece toplam 153 PKK'lı öldürülmüş oldu.

Dün gece çıkan çatışmalarda iki askerin daha hayatını kaybetmesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri toplam 17 kayıp verdi.

Operasyon hakkında Genelkurmay Başkanlığı'ndan özel brifing alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika gezisini iptal etti. Bakanlar Kurulu'ndan, operasyonun PKK hedeflerine istenilen düzeyde zarar verilinceye kadar sürmesini isteyen Genelkurmay Başkanlığı'na destek kararı çıktı. Genelkurmay, operasyonla ilgili ilk video görüntüleri de basına dağıttı.

21 Şubat akşamı başlayan kara operasyonunda hayatını yitiren Türk askerleri için yurdun çeşitli illerinde cenaze törenleri düzenlendi. Ankara Kocatepe Camii'nde ise Piyade Binbaşı Zafer Kılıç, Kara Pilot Yüzbaşı Tekin Işık ile Kara Pilot Üsteğmen Gürcan Ulucan için tören vardı. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanlarının yanısıra siyasi parti liderleri, bakanlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Operasyonun hedefinin sadece PKK olduğunu ve Irak'a istikrar getireceğini, operasyon günü yaptığı yazılı açıklama ile duyuran Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, operasyonla ilgili ayrıntılı bilgileri Genelkurmay karargahında aldı. Operasyon brifingi için günlük programlarını iptal edip Genelkurmay'a giden Gül, Türkiye'nin tüm konsantrasyonunu operasyona odakladığını göstermek için de Tanzanya, Demokratik Kongo ve Kongo'yu kapsayan Afrika gezisini iptal etti. Geziye çıkması durumunda 29 Şubat'ta Ankara'da olması ve Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates'le görüşemeyeceği hesap edilen Gül'e, gezi iptali ile birlikte Gates'le görüşme olanağı da doğdu. Başbakan Tayyip Erdoğan da, operasyonla ilgili olarak Genelkurmay'dan özel brifing aldı.

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da, Başbakanlık’ta çeşitli temaslarda bulunarak iki ülkenin kara operasyonuyla ilgili diyaloğunun sürdüğünü gösterdi.

Türk ordusunun 1 Aralık'ta Kuzey Irak'a karşı başlattığı hava operasyonlarının 'devamı' olarak nitelendirilen kara operasyonu Bakanlar Kurulu'nun da gündemindeydi. Kurul toplantısından sonra açıklama yapan hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, operasyonun hedefinin sadece PKK olduğu ve hedef sağlandıktan sonra askeri birliklerin Türkiye'ye geri döneceğine ilişkin görüşü yineledi. Sözcü Çiçek, Türkiye'nin operasyondan kaçınmak için 'elinden geleni yaptığını' ancak Kuzey Irak'taki PKK varlığının Türkiye karşıtı tavrının son bulmadığını hatırlattı. Çiçek, operasyonlarla Türkiye'nin 'uluslararası hukuktan doğan kendini savunma hakkı'nı kullandığını da vurguladı.

Kara operasyonuyla ilgili olarak düzenli açıklamalarla birlikte internet sitesinden fotoğraf servisi de yapan Genelkurmay Başkanlığı, operasyona ilişkin ilk video görüntülerini de basına dağıttı. Görüntüler, "Ben Türk komandosuyum, her yerde ben varım" diyerek operasyon bölgesine giden bir komando timinin helikoptere binişiyle başlıyor. Askerlerin ardından Kobra tipi taarruz helikopterleri de pistten kalkarak, operasyon bölgesine gidiyor. Helikopterlerden çekilen görüntülerde ise hareket halindeki büyük bir askeri konvoy, operasyon bölgesine ilerliyor. Görüntülerde, Türk askerinin karlı arazide ilerleyişi de gösteriliyor.

Kuzey Irak’ta bulunan gazeteci Nevzat Bingöl, kara operasyonuyla ilgili son gelişmeler hakkında Özge Övün’ün sorularını yanıtladı.

Nevzat Bingöl yaptığımız söyleşiyi yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG