Erişilebilirlik

Irak'tan Türkiye'ye 'Askerlerini Çek' Çağrısı


Irak hükümeti, Türk askeri harekatını kınayarak Ankara’dan birliklerini hemen geri çekmesini istedi.

Hükümet sözcüsü Ali el-Dabbagh, harekatın Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini öne sürdü. Kürt Parlamentosu da, bölgede Türkiye’ye ait üslerin kapatılmasını istedi.

Kürt Parlamentosu ayrıca Bağdat hükümetine konuyu BM Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği ve Arap Birliği’ne götürmesi çağrısında bulundu...

Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, Amerika’nın sınır ötesi operasyonla ilgili görüşünü tekrarladı, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki operasyonunun kısa süreli ve belirli bir hedefi bulunduğunu belirtti. Perino, Türkiye’nin çekilmesiyle ilgili bir süre belirtmedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise harekatın PKK saldırılarını durdurmanın dışında bir amacı olmadığını söyledi.

Kuzey Irak’ta geçen hafta başlayan harekatta öldürülen PKK’lı sayısını 153 olarak açıklayan Genelkurmay, dün Türk ordusunun kaybının 19’a yükseldiğini bildirdi. PKK, çok az kayıp verdiğini iddia ediyor.

Öte yandan Van’da harekatı protesto eden Demokratik Toplum Partisi yanlısı bir grup, polis tarafından dağıtıldı. Polis, taş atan bazı göstericileri gözaltına aldı.

Erdoğan'dan Kürt Parlamentosu'na Yalanlama

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak operasyonunun Irak hükümetiyle Türkiye arasında gizli bir anlaşma sonucu gerçekleştiğini söyleyen Kürt Parlamentosu'nu yalanladı. Erdoğan, operasyona istihbarat katkısı sağladığı için Amerika'ya teşekkür ederken, Dışişleri Bakanı Ali Babacan operasyonun 'sınırlı' olacağını söyledi. Bu arada Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta sürdürdüğü kara operasyonunun beşinci gününde 2 Türk askerinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece, operasyonun başından beri hayatını kaybeden Türk askerlerinin sayısı 19'a çıktı.

Türk ordusunun Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı 21 Şubat akşamı başlattığı kara operasyonu beş gündür aralıksız sürüyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın düzenli yaptığı açıklamalara göre operasyonda hayatını yitiren Türk askeri sayısı 19, PKK'lı sayısı da 153. Genelkurmay'dan yapılan son açıklamaya göre Türk ordusu son olarak 2 askerini daha kaybederken, hava muhalefeti nedeniyle hayatını yitiren son PKK'lı sayısı belirlenemedi. Genelkurmay açıklamasında, PKK'nın kendi yayın organları kanalıyla yaydığı haberlerle kayıplarını gizlemeye çalıştığı bilgisi de yer aldı.

"Amerika'ya şükran"

Kara operasyonuyla ilgili gelişmeler ve değerlendirmeler Ankara'nın gündemindeki önceliğini koruyor. Partisinin meclis grup toplantısında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin operasyonu Amerika ve Irak yönetimiyle konuşarak sürdürdüğünü söylerken, Amerika'nın operasyona verdiği istihbarat desteğine ayrıca teşekkür etti ve "Desteği şükranla ifade etmek istiyorum" ifadesini kullandı. Operasyonun kimseyle 'pazarlık' edilmediğini dile getiren Erdoğan, operasyonda PKK'nın tesislerinin yok edildiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, operasyona katılan asker sayısının ve operasyonun süresinin 'sınırlı' olduğunu belirtirken, Türkiye'nin terörle mücadele kapsamında tüm seçenekleri kullandığını dile getirdi. Babacan, operasyonun devamında Türk hükümetinin, terörle mücadele kapsamında yeni bir siyasi açılım paketi getireceğine ilişkin beklentinin de yanlış olduğunu söyledi. Babacan, Türkiye ile Irak arasındaki yakın diyaloğun önümüzdeki günlerde daha da artacağını belirtirken, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin da tarafların zamanlama üzerinde anlaşması durumunda gerçekleşeceğini duyurdu.

XS
SM
MD
LG