Erişilebilirlik

Operasyonlar Sürüyor


Türk ordusunun Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı başlattığı kara operasyonunda üç gün geride kalırken, tüm dünyada gözler bölgeden gelecek sıcak haberlere çevrildi.

Üç günde 15 Türk askeri hayatını kaybetti, 112 PKK’lı öldü. Operasyona katılan ilk birlik, Türkiye’ye geri döndü. Türk hükümeti, operasyonun sona ermesini isteyen Irak hükümeti ile yakın diyalog arayışında. Türk Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin hafta içinde Kuzey Irak’a giderek, bölgesel Kürt yönetimi dahil tüm Iraklı yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Ankara’nın bu hafta Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates’i ağırlayacak olması, kara operasyonuyla ilgili ‘kritik’ kararların da habercisi.

Hem Irak hem de Amerika’nın bilgisi dahilinde kara operasyonunu gerçekleştiren Türkiye, Türk askerinin Kuzey Irak’tan çekilmesini isteyen Irak hükümeti ile yakın diyaloğunu artırarak operasyonun yarım kalmamasını istiyor. Genelkurmay Başkanlığı, operasyonun ‘kararlılıkla’ sürdürüleceğini dünya kamuoyuna duyururken, Irak hükümetinden gelen operasyon karşıtı sesleri yatıştırma işi Türk Dışişleri Bakanlığı’nda. Bakanlıktan özel bir heyet bu amaçla bu hafta Irak’ta temaslarda bulunacak. Temaslar arasında operasyona karşı çıkan Kürdistan Bölgesel Yönetimi de bulunuyor. Kürt yetkililere de, operasyonun hedefinin sadece PKK olduğunu anlatacak.

Türk diplomatların, Türk askerinin PKK hedeflerini dağıttıktan sonra Türkiye’ye döneceğine ilişkin mesajları kuvvetlendirmesi bekleniyor. Nitekim, operasyon kapsamında Irak'a giriş yapan ilk askeri birlik, dün akşam saatlerinde sınırın sıfır noktasında bulunan Çukurca ilçesinin Üzümlü köyünden Türkiye’ye giriş yaptı. Kuzey Irak’a giriş yapan birliklerin ne kadar bölgede kalacağı ya da hangisinin geri dönüş yapacağına ilişkin kararların da bu hafta içinde Genelkurmay Başkanlığı’nca açıklanması bekleniyor.

Genelkurmay’ın kara operasyonuyla ilgili dünya kamuoyunu bilgilendirmesi operasyonun başından beri olduğu gibi belli aralıklarla sürecek.

Gates Ankara'ya Gidiyor

Gözler Kuzey Irak’ta süren kara operasyonuna çevrilmişken, Ankara’nın bu hafta Amerika’dan yine önemli bir konuğu olacak. Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates 27 Şubat’ta geleceği Ankara’da, temaslarını 28 Şubat günü gerçekleştirecek. Gates’in temaslarında ana gündem maddesi, Türk ordusunun Kuzey Irak’ta sürdürdüğü kara operasyonu olacak. Operasyonun kısa sürmesini ve iyi belirlenmiş hedeflere yönelmesini istediğini daha önce açıklayan Gates’in Ankara’da, Türkiye ile Amerika’nın terörle ortak mücadeledeki işbirliğini genişletmesi bekleniyor. Gates, Türkiye’nin PKK’ya karşı askeri olmayan önlemleri de değerlendirmesini istemişti. Bu doğrultuda PKK’yla mücadele için Türk hükümetinin geliştireceği kapsamlı bir stratejiye Amerika’nın da destek vereceği ve Türkiye ile ortak çalışacağı belirtiliyor. Gates’in gündeminde yalnızca Irak’taki değil Afganistan’da da iki ülkenin terörle ortak mücadelesi var.

XS
SM
MD
LG