Erişilebilirlik

'Irak Tehdit Altında Değil'


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki sınır ötesi operasyonunun kısa sürmesi ve iyi belirlenmiş hedeflere yönelmesi umudunda olduğunu söyledi.

Gates, Avustralya ziyareti sonunda dün (Pazar) Canberra'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken Türkiye'nin uzun süredir devam eden PKK sorunuyla, askeri olmayan girişimleri de içeren geniş kapsamlı bir yaklaşım izleyerek mücadele etmesi gerektiğini belirtti.

Mevcut operasyonda masum insanların zarar görmemesi umudunu dile getiren Gates, Türk kuvvetlerinin görevi hızla tamamlayıp geri çekilmesi dileğinde olduğunu söyledi.

Önümüzdeki günlerde Ankara'yı ziyaret etmesi beklenen Gates, Türk askeri operasyonu nedeniyle Irak'ta istikrarın tehdit altına girdiğini zannetmediğini, Türkiye'nin, PKK tarafından askerlerine ve sivil halkına karşı girişilen saldırılardan acı çektiğini belirtti.

Ancak Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ve gerek Irak hükümeti, gerekse Bölgesel Kürt Yönetimi'ne karşı plan ve niyetleri konusunda daha açık davranması gerektiğini söyleyen Gates, "Bence diyalogun zamanlı olması ve derinliği konusunda ilerleme sağlanabilir. Böyle bir diyalog sadece bir kereye mahsus olmamalı, devam etmeli," diye konuştu.

ABD Savunma Bakanı Gates, Amerika'nın, Afganistan ve Irak'ta, direniş hareketiyle mücadele konusunda yeni dersler aldığını söyledi ve Türkiye'yi de askeri operasyonların yanısıra Kürtlerin şikayetleri üzerine eğilip PKK'nın gördüğü desteği azaltmaya yönelik girişimlerde bulunmaya çağırdı.

"Ekonomik ve siyasi önlemler önemli çünkü insanlar bir noktada askeri önlemlere aldırmaz hale geliyor ve askeri olmayan tedbirler alınmadığı takdirde askeri operasyonlar giderek etkisini kaybediyor" diye konuşan Gates, Amerikan hükümetinin bu görüşlerini Türk hükümetine her seviyede ilettiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı, Türkiye'nin yıllardır Irak'ın kuzeyinde askerleri bulunduğunu ancak PKK'yla mücadele konusunda bu varlık yeterli olmadığı için önce hava operasyonları ve son olarak kara harekatına girişmek zorunda kaldığını belirtti. Gates, "Dolayısıyla bu uzun süredir mevcut olan bir sorun ve geniş kapsamlı bir şekilde ele alınması gerekir," dedi.

Asya ülkelerinde sekiz günlük bir geziye çıkmış olan ABD Savunma Bakanı'nın 28 Şubat Perşembe günü Ankara'da görüşmeler yapması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG