Erişilebilirlik

Operasyonun Hedefi PKK


1 Aralık’tan beri Kuzey Irak’taki PKK üslerine hava saldırıları düzenleyen Türk Silahlı Kuvvetleri , 21 Şubat akşamı kara operasyonu da başlattı. Genelkurmay Başkanlığı operasyonlarda beş askerin hayatını kaybettiğini; 44 teröristin öldürüldüğünü açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı başlattığı kara operasyonu sürerken, Türk hükümetinden operasyonun amacının sadece PKK olduğuna ilişkin açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kara operasyonunun yapıldığı bölgede yaşayan sivillere zarar gelmemesi için yoğun gayret gösterildiğini belirtirken, Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ‘dost ve kardeş’ Irak halkına karşı olumsuz bir yaklaşım içinde olmayacağını vurguladı.

TSK’nın Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı dün başlattığı kara operasyonunu internet sitesinden yaptığı açıklamayla dünya kamuoyuna duyuran Genelkurmay Başkanlığı, operasyonla ilgili ilk görüntüleri de kamuoyuyla paylaştı. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesine operasyonla ilgili konulan 8 fotoğrafta Kuzey Irak’a intikal eden, mayın arayan Türk askerleri ile operasyona katılan helikopterlerin görüntüleri yeraldı. Genelkurmay Başkanlığı bir yazılı açıklama daha yaparak kara operasyonuyla ilgili haber yapan televizyonlarda TSK’nın daha önce gerçekleştirdiği hava operasyonlarına ilişkin arşiv görüntülerinin kullanılmasından yakındı. Açıklamada, arşiv görüntülerinin gereksiz gerginliklere ve beklentilere yol açma tehlikesi olduğuna dikkat çekilirken, Genelkurmay Başkanlığı’nın kara operasyonuyla ilgili bilgi ve görüntüleri belli aralıklarla kamuoyuyla paylaşacağı dile getirildi. Açıklamada, PKK’nın ‘haber ajansı’ adı altında yayımladığı bilgilere de rağbet edilmemesi istendi.

“Dost Ülke Irak“

Amerikan ve Irak yönetiminin bilgisi dahilinde yapılan kara operasyonu sürerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’dan operasyona ilişkin değerlendirmeler geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı yazılı açıklamada, operasyonda sivillere zarar gelmemesi için tüm gayretin gösterildiğini dile getirildi. “Zor anlarında defalarca kucak açtığımız ve dostane yardım elimizi uzattığımız Irak halkı Türkiye’nin kardeşi ve akrabasıdır” diyen Gül, Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğüne ‘daima’ önem vereceğini kaydetti. Gül, kara operasyonunun Irak’ın istikrarına ve bölge halkının huzuruna katkıda bulunacağına ‘içtenlikle’ inandığını belirtti.

Erdoğan Bush’la Görüştü

Başbakan Tayyip Erdoğan da, TSK’nın sınırötesi operasyonlarının hedefinin sadece Irak’ın kuzeyindeki terör örgütü kampları olduğunu söyledi. Kara operasyonuyla ilgili olarak ABD Başkanı George Bush ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüştüğünü belirten Erdoğan, Türkiye’nin Kuzey Irak yerel yönetimiyle de görüştüğünü dile getirdi. “Dost ve kardeş Irak halkına karşı olumsuz bir yaklaşım içinde olmadık, olmayacağız” diyen Erdoğan, terör örgütünün içeride ve dışarıda tam olarak izole edilmesi, sosyal, lojistik, finansal ve psikolojik desteklerinin kesilmesi için yoğun bir gayret gösterildiğini anlattı.

ABD Senato Heyeti Ankara’daydı

Kara operasyonu sürerken, Amerikan Senatosu’ndan bir heyet de Ankara’da temaslarda bulundu. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senatör Joe Biden, Senatör John Kerry ve Senatör Chuck Hagel’in aralarında bulunduğu heyet Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile ayrı ayrı görüştü. Erdoğan’la görüştükten sonra açıklama yapan Biden, Türkiye ile Amerika’nın çıkar ve hedeflerinin aynı olduğuna işaret etti. Biden'den sonra söz alan Amerika’da 2004 yılındaki seçimlerin başkan adayı John Kerry de, Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkilerin son derece önemli ve stratejik ilişkiler olduğunu vurgulayarak, iki ülkenin ‘yapıcı’ işbirliği içinde görüş ayrılığı yaşadığı konuları da çözebileceğini dile getirdi.

XS
SM
MD
LG