Erişilebilirlik

Gürcistan Savaşı Kafkasları Nasıl Etkileyecek?


Gürcistan’la Rusya arasında yaşanan savaş, dikkatleri Kafkaslar’daki sorunlu bölgelere çevirdi. Washington’da uzmanlar savaşının Dağlık Karabağ, Abazya ve Çeçenistan üzerinde yapacağı olası etkileri tartışıyor. Rusya ile Gürcistan arasında Osetya krizi devam ederken uluslararası toplum, soruna diplomatik çözüm bulmak ve tarafları anlaşma masasına oturtmak için çalışıyor.

Başkan Bush Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini vurguladı ve Rusya’ya ilan ettiği ateşkese uyması çağrısında bulundu. Rusya’nın Gürcistan’daki askerlerini geri çekmesini isteyen Bush Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı görüşmelerde bulunmak üzere Tiflis’e gönderdi.

Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates de Rusya, Gürcistan’daki operasyonuna son vermediği takdirdeRusya-Amerika ilişkilerinin etkisi uzun yıllar sürecek şekilde zarar göreceği uyarısında bulundu.

Gürcistan’da yaşanan savaş Washington’daki Amerikalı Avrasya uzmanlarını da harekete geçirdi.Brookings Entitüsü tarafından dün düzenlenen toplantıda konuşan Georgetown Üniversitesi Avrasya Stratejisi Projesi Direktörü Cory Welt son çatışmaların bölgeye uluslararası barış gücü gönderilmesini isteyen Gürcistan’ı haklı çıkardığını söyledi. Welt Gürcistan’ın Rusya’nın karşılık vereceğini bildiği halde Güney Osetya’ya saldırmasının arkasındaki giz perdesinin ise devam ettiğini söyledi.

Aynı toplantıda konuşan Carnegie Vakfı Rusya ve Avrasya politikaları uzmanı Martha Brill Olcott ise Rusya’nın Gürcistan’a karşı giriştiği harekatın önceden planlandığına inandığını ve Rusya’nın bundan sonra Güney Osetya’nın savaştan önceki statüsünü kabul etmeye yanaşmayacağını belirtti. Rusya’nın Sovyetler Birliği’nin dağılmasından beri Abazya, Güney Osetya ve Dağlık Karabağ gibi bölgelerin sınırlarını kabul etmediğini hatırlatan Olcott ‘Rusya Batılı ülkelerle aynı görüşte değil.

Abazya, Güney Osetya ya da Karabağ Rusya’ya göre sınırları hala çizilmemiş bölgeler. Bu yüzden Rusya Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü koruma argümanını da kabul etmiyor’ diye konuştu. Rusya’nın Gürcistan’a saldırmasının arkasında uluslararası saygınlık kazanma ve Kafkaslardaki durumunu güçlendirme isteğinin yattığını belirten Olcott ‘Medvedev uluslararası toplumun tepkisini çekse bile bu operasyonla kendi halkının büyük desteğini ve güvenini kazandı’ dedi. Olcott Dağlık Karabağ sorununun da kritik bir döneme girdiğini belirterek ‘bu konuda Azerbaycan’ın da Gürcistan’ın Güney Osetya’da oynadığı rolü oynamaya kalkışabileceğini öne sürdü.

XS
SM
MD
LG