Erişilebilirlik

'Tezkere Krizini Hatırlatıyor'


7 Ağustos tarihinde patlak veren Gürcistan-Rusya krizi Washington’un gündeminde ilk sırada. Uzmanlar, Azerbaycan ve Ukrayna için de tehlike çanları çaldığını düşünürken Türkiye’nin de Rusya’ya karşı ABD ile daha yakın işbirliği yapmasını öneriyorlar.

Washington’daki, muhafazakar eğilimli Heritage Vakfı’nda düzenlenen Gürcistan -Rusya savaşı konulu toplantıda uzmanlar Türkiye’nin Rusya’ya karşı batı ile daha yakın işbirliği içinde olması görüşünü dile getirdi. Toplantıda konuşan Heritage Vakfı Rusya ve Avrasya Uzmanı Doktor Ariel Cohen, Türkiye’nin Amerikan hastane gemisinin Karadeniz’e girişine izin vermemesini ‘kötü hatıraların canlanması’ şeklinde yorumladı.

Türkiye ile Amerika arasında Irak savaşının başlangıcında yaşanan tezkere krizini hatırlatan Heritage Vakfı uzmanı Cohen, ortak ülke olarak Türkiye’nin ABD’yi daha fazla desteklemesi gerektiğini söyledi.

Toplantıda konuşan Gürcistan’ın Washington Büyükelçisi Vasil Sikharulidze Gürcistan halkının batıyla entegrasyon konusunda eskisinden daha kararlı olduğunu söyleyerek Rusya’nın işgalini önceden planlanmış bir saldırı olarak niteledi. Rusya’nın Abhazya’daki halka Rus pasaportu dağıtmaya başladığını belirten Büyükelçi böylelikle Rusya’nın kendi vatandaşlarını korumak adı altında Abazya’ya da saldırı planladığını ileri sürdü. Rusya’nın Gürcistan’ı işgalinin sadece Gürcistan’a yapılmış bir saldırı olmadığına işaret eden büyükelçi şöyle konuştu:

‘Rusya Orta Asya doğal gazını batıya ulaştırabilecek kendi dışındaki tek ülke olan Gürcistan’a saldırarak uluslararası toplumun çıkarlarıyla da ters düştü. Bu Rusya’nın Avrupa’ya neler yapmak istediğinin bir göstergesi. Rus saldırganlığının önüne geçilmeli. Putin yönetimi altında bir Rusya tehlike teşkil ediyor’

Gürcistan büyükelçisi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan barış gücü askerlerinin bölgeye yerleştirilmesini istediklerini, uluslararası toplumdan ise ateşkes ilan etmesi ve barış müzakerelerine başlaması için Rusya’ya daha fazla baskı uygulamasını istediklerini belirtti.

Büyükelçi Rus askerlerinin Gürcistan’dan çekilmesini istediklerini söyledi.

Toplantıya katılan konuşmacılardan Rusya ve Avrasya Uzmanı Stephen Blank ise Rusya’nın Gürcistan’a saldırı planlarını geçen Nisan ayından beri hazırladığını ve Rus ordusunun askeri kapasitesi ile batılı istihbarat uzmanlarını şaşırttığını söyledi. Batının ve Amerika’nın Rusya’ya tepkisini ise yetersiz bulan Blank şöyle konuştu:

'Rusya’nın bundan sonraki hedefi Ukrayna ve Azerbaycan olabilir. Amerika, Rusya konusunda daha kapsamlı bir politika belirlemeli ve Rusya stratejik ortakmış gibi davranmaktan vazgeçmeli. Rusya’nın Kafkaslar’da ve Avrupa’da sindirme politikası uyguladığını artık anlamamız gerekir'

Öte yandan toplantıya telefonla katılan Gürcistan Entegrasyon bakanı Temur Yakobaşvili de Rusya’nın Gürcistan ve Ermenistan’ı batıya bağlayan demiryolu köprülerini bombaladığını, Orta Asya’nın Rusya olmadan gelişmesine izin verecek koridorları yok etmeye çalıştığını söyledi.

Uzmanlar Rusya’ya karşı, Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olmasına engel olmak, G-8 ülkeleri grubundan çıkarmak ve 2014 Soçi Kış Olimpiyatlarını iptal etmek gibi caydırıcı yöntemler kullanılabileceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG