Erişilebilirlik

New Orleans Tahliye Ediliyor


Gustav fırtınası, Karayipler'de son olarak Küba'yı vurduktan sonra Meksika Körfezi'nde Amerika'nın Louisiana eyaletine doğru ilerliyor. Eyaletin en büyük kenti olan ve bundan tam üç yıl önce Katrina Kasırgası yüzünden büyük can kayıpları ve yıkımın yaşandığı New Orleans kenti tahliye ediliyor.

Kasırga Küba'da büyük hasara yolaçmakla birlikte ölen olmadığı bildiriliyor.

Rüzgarları saatte 240 kilometreye ulaşan fırtına ülkenin batısında binaların yıkılmasına neden oldu ve tarlalar büyük zarar gördü. Küba'daki tütün tarlaları koruma altına alınmıştı.

Fırtına nedeniyle şu ana kadar Jamaika, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nde 80 kişi hayatını kaybetti.

Meksika Körfezi'ne ulaşan fırtınanın, deniz suyu sıcaklığının yüksek olması nedeniyle daha da şiddetlenmesi bekleniyor.

Üç yıl önce Katrina Kasırgası nedeniyle yıkıma uğrayan New Orleans'ın belediye başkanı Ray Nagin, Gustav Kasırgası'nı "yüzyılın fırtınası" olarak niteledi ve kentin tahliye edilmesini istedi. Bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

Üç yıl önceki Katrina Kasırgası, çoğu New Orleans'da olmak üzere Louisiana eyaletinde en az 1400 kişinin ölümüne yolaçmıştı. Mississippi nehrinin Meksika Körfezi'ne döküldüğü deltada yeralan New Orleans kenti, nehir ve Pontchartrain gölü kıyısındaki bentlerin yıkılması nedeniyle sular altında kalmıştı. Federal yardım kuruluşları ve Başkan Bush yönetimi, Katrina'nın yolaçtığı yıkım ve kayıplar karşısında etkisiz kaldıkları gerekçesiyle ağır eleştiriye uğramıştı. Son üç yılda, Katrina'nın yolaçtığı hasarı gidermek için New Orleans ve çevresinde federal bütçeden 150 milyar Doların üzerinde harcama yapıldığını belirten yetkililer, Gustav kasırgasının, Katrina'dan daha şiddetli olduğunu, bu nedenle daha çok kaygı duyduklarını söylüyorlar.

XS
SM
MD
LG