Erişilebilirlik

Gustav Kıyıları Etkilemeye Başladı


Gustav Kasırgası Amerika’nın Körfez kıyılarını etkilemeye başladı. Yolaçtığı rüzgarların hızı saatte 200 kilometreyi geçen kasırga bugün ilerleyen saatlerde karaya vuracak.

Meteoroloji uzmanlar fırtınanın güçlenmesini beklemiyor. Fırtına nedeniyle kıyı bölgelerinde yaşayanlar tahliye ediliyor. Louisiana eyaletinin kıyı kesiminde yaşayanların yüzde 95’inin evini terkettiği açıklandı. Kasırganın tahribata yolaçması beklenen bölgeleri terkedenlerin sayısı 2 milyona yaklaşıyor. Amerika tarihinde ilk kez bu kadar çok sayıda insan evlerini terketmek zorunda kalıyor.

Louisiana Valisi Bobby Jindal, tahliye kararına uymayan yaklaşık 100 bin kişinin de biran önce bölgeden ayrılmasını istedi.

Üç yıl önceki Katrina Kasırgası, çoğu New Orleans'da olmak üzere Louisiana eyaletinde en az 1400 kişinin ölümüne yol açmıştı. Katrina kasırgasında New Orleans’ı sele karşı koruyacak setler yıkılmış ve kent sular altında kalmıştı. Onarılan setlerin Güstav Kasırgasına ne kadar dayanabileceği bilinmiyor.

Gustav Kasırgası nedeniyle Meksika Körfezi’ndeki petrol tesislerinde üretim durduruldu. Fırtına nedeniyle Louisiana eyaletindeki rafineriler de kapatıldı.

Amerika’nın petrol ihtiyacının yüzde 25’i körfezdeki kuyulardan sağlanıyor, dolayısıyla uzmanlar benzin fiyatlarında artış olmasını bekliyor.

2005 yılında aynı bölgeyi etkisi altına alan Katrina Kasırgası’na hazırlıksız oldukları için federal hükümet ve Bush Yönetimi sert bir şekilde eleştirilmişti. Bu sefer, Gustav Kasırgasına karşı federal yönetim acil önlem alıyor.

İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, Katrina kasırgasından bu yana benzer doğal afetlere karşı hazırlıklar yaptıklarını söyledi. Federal Acil Durum Dairesi bölgede 15 ayrı noktada yardım malzemesi depolandığını bildirdi. New Orleans Belediye Başkanı Ray Nagin de kasırganın yönünün belli olmasından hemen sonra tahliye kararı aldı.

2005 yılında, günlük programını değiştirmeyen Başkan Bush Katrina Kasırgasına kayıtsız kalmakla suçlanmıştı. Bu sefer Bush da farklı davranıyor: Dün Acil Durum Dairesi’nde bir toplantıya katılan Bush, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’na gitmekten de vazgeçti. Başkan bugün, kasırgaya karşı alınan önlemleri incelemek üzere Louisiana'ya komşu Teksas eyaletine gitti.

XS
SM
MD
LG