Erişilebilirlik

Cumhuriyetçilerin Kurultayı Devam Ediyor


Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı, Minnesota eyaletinin St. Paul-Minneapolis kentinde dün başladı. Kurultay, Amerika'nın güney kıyılarını vuran Gustav kasırgası nedeniyle geleneksel kutlama havasında başlamadı ve dünkü program büyük ölçüde kısaltıldı.

Cumhuriyetçi Partili yetkililer, dört günlük kurultayın açılışını oldukça kısa ve partizan politikadan uzak bir hava içinde yaptı. Başkan Bush ve yardımcısı Dick Cheney'nin planlanan konuşmaları iptal edildi, Başkan Minneapolis'e gelmek yerine kasırga hazırlıklarını incelemek üzere Teksas'a gitti.

İlk günün tek planlı konuşmacıları Başkan Bush'un eşi Laura ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain'in eşi Cindy oldu. Laura Bush ve Cindy McCain, kısa konuşmalarını kasırga mağdurlarına yardım çabalarına ayırdı ve tüm Amerikalılardan bu yardımlara katkıda bulunmalarını istedi. Gustav kasırgasının verdiği hasar beklendiği gibi olmadı, ancak hem Başkan Bush, hem de Cumhuriyetçi partililer üç yıl önceki Katrina kasırgası faciasının deneyimlerini yeniden yaşamaktan kaçındı. Bush, 2005 yılında 2 bin kişinin öldüğü kasırganın mağdurlarına federal hükümet yardımlarını geç gönderdiği için büyük eleştirilere hedef olmuştu.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı'nın dünkü açılışı kısa sürdü ve kutlama havasından uzak geçti. Açılış konuşmasında 5 bine yakın delegeye seslenen Cumhuriyetçi Parti Başkanı Mike Duncan Gustav kasırgasına değinmekle birlikte, dünkü oturumda John McCain ve yardımcısı Sarah Palin'in adaylığını resmileştirecek sürecin başlatılmasını istedi. Parti yetkilileri doğal afetten ötürü, önümüzdeki günlerde de değişiklikler yapabileceklerini belirtiyor. Kurultayın ikinci gün konuşmacıları arasında bu yıl Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde John McCain'e karşı yarışan eski New York Belediye Başkanı Rudi Giuliani ve eski Arkansas Valisi Mike Huckabee'yle, eski İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge'ın adı geçiyor. Başkan Yardımcısı adayı Sarah Palin de bugünkü konuşmacılar arasında. Ancak konuşmacı listesi ve programın son ana kadar değişmesi mümkün.

Bu arada kurultaya başkan yardımcısı adayı Sarah Palin'in 17 yaşındaki kızı Bristol'ın hamile olduğu haberi, damgasını vurdu. Bu haberin, Cumhuriyetçi Parti'nin muhafazakar tabanı için ne ifade ettiği henüz bilinmiyor. Ancak kendisini muhafazakar bir politikacı olarak sunan, beş çocuğu olan, son çocuğunu Down Sendromlu doğacağını bildiği halde dünyaya getiren ve evlilik öncesi cinsel ilişkiye karşı çıkan Alaska Valisi Sarah Palin, yaptığı açıklamada kızına destek verdi ve Bristol'ı bebeğin babasıyla yakında evlendireceğini duyurdu. Başkan adayı McCain ise durumdan önceden haberdar edildiğini açıkladı.

Gustav kasırgası Kurultay faaliyetlerini sınırlasa da, göstericileri sınırlayamadı. Irak savaşını ve Bush politikalarını protesto eden göstericiler polisle çatıştı. Şiddetli gösteriler sırasında göz yaşartıcı gaz kullanan polis, 130 kadar göstericiyi gözaltına aldı. "Barış" ve "Savaşa Hayır" pankartları taşıyan göstericilerin sayısının sekiz ila on bin arasında olduğu açıklandı. Göstericiler ayrıca daha iyi çevre yasaları ve sağlık sigortası istedi, Küba'daki Guantanamo hapishanesinin kapatılması için çağrıda bulundu.

XS
SM
MD
LG