Erişilebilirlik

Bush McCain'e Destek Verdi


Amerika’nın güneyindeki Gustav kasırgasından dolayı ilk gün faaliyetlerini sınırlayan Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı, olağan faaliyetlerine ikinci gününde başlayabildi. Ulusal güvenlik konusuna vurgu yapılan dünkü oturumda Başkan Bush, Beyaz Saray’dan uydu aracılığıyla kurultay delegelerine seslendi ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain’in ideal bir başkan olacağını söyledi.

Başkan Bush, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın ilk gününde planlanan konuşmasını iptal etmiş, kurultayın yapıldığı Minnesota’ya gelmek yerine güneydeki Teksas eyaletine giderek Gustav kasırgası için yapılan hazırlık çalışmalarını denetlemişti. Üç yıl önceki Katrina kasırgasında, federal hükümet yardımlarının aktarılmasında geç davrandığı için büyük eleştirilere hedef olan Bush, Gustav kasırgasının verdiği hasarın az olmasının ardından, bu kez Cumhuriyetçi Partili delegelerin önüne gönül rahatlığıyla çıktı. Ancak konuşmasını Washington’da, Beyaz Saray’dan uydu aracılığıyla gönderebildi.

Kurultaya ikinci gün de konuşmacı olarak katılan eşi Laura tarafından takdim edilen Başkan Bush, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı, Arizona Senatörü John McCain’in, kendisinden görevi devralmaya hazır olduğunu söyledi.

Başkan Amerika’nın terörist saldırılara hazırlıklı olması ve bu saldırıları gerçekleşmeden önlemesi gerektiğini kaydetti.

“Country First”- “Önce Vatan” sloganlarının öne çıktığı kurultayda Başkan Bush, McCain’i bir “Amerikan büyüğü” olarak tanımladı ve ülkenin ihtiyacı olan vizyon ve cesarete sahip bir lider olduğunu söyledi. John McCain’i öven Başkan Bush, sekiz yıl önceki başkanlık önseçimleri sırasında, yine partidaşı olan bu senatörü ağır bir yenilgiye uğratarak partisinin başkan adaylığını kazanmıştı.

Başkan Bush’un video mesajından sonra söz alan eski Cumhuriyetçi Partili Senatör Fred Thompson, McCain’in geçen hafta seçtiği, başkan yardımcısı adayını övdü. Bu yılki seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı olan ve McCain’e karşı yarışan Thompson, başkan yardımcısı adayı, Alaska Valisi Sarah Palin’i, partiye hava değişikliği getirecek, sisteme karşı durmaktan çekinmeyen, cesur ve reformcu bir politikacı olarak tanımladı.

Kurultayın ilerleyen saatlerinde bağımsız Senatör Joseph Lieberman da söz aldı. Lieberman, Cumhuriyetçi delegelere ülkenin, partiden önce geldiğini söyledi ve John McCain’in, ‘Amerika’yı ileriye taşıyabilecek en iyi seçim’ olduğunu savundu. Burada yalnız Joe Lieberman’ın siyasi geçmişinin altını çizmek gerekiyor. Amerikan basını, muhafazakar Yahudi politikacı Lieberman’ın, 2000 yılı başkan seçimlerinde Demokrat Parti’den Al Gore’ın başkan yardımcısı adayı olmasını ağızlarına sakız yapmış durumda. Ancak burada Joe Lieberman’ın dikkat çekilmesi gereken özelliği, aslında yıllardır Senato’da rakip partilerde görev yapmalarına rağmen uzun süredir John McCain’le çok iyi arkadaş olmasında yatıyor. Lieberman, 2006 Kongre seçimlerinde, bağlı olduğu Demokrat Parti’yi terkederek, bağımsız aday olarak Senato’ya girebilmişti.

Öte yandan St. Paul kentinde Cumhuriyetçi Parti aleyhtarlarının protestoları tüm hızıyla devam ediyor. Laura Bush’un konuşmasından hemen önce kurultayın düzenlendiği Xcel Energy Center binası yakınlarında bazı patlamalar duyuldu. Amerika’nın Sesi muhabirine açıklama yapan St. Paul emniyet müdürü, göstericilerin polis barikatını aşmaya çalıştığını, bunun üzerine polisin göstericileri dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gazla karşılık verdiğini açıkladı. Kurultayın ilk günü düzenlenen gösterilerde polisle çatışma çıkmış, 300’e yakın gösterici gözaltına alınmıştı. Önceki günkü bu gösterilerde, bazı gazetecilerin de gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınan gazeteciler arasında, “Şimdi Demokrasi” adıyla yayın yapan ve Amerika’nın dört bir yanında ilgiyle dinlenen liberal tartışma programının sunucusu Amy Goodman da vardı. Goodman daha sonra serbest bırakıldı. Bu arada Associated Press haber ajansı da, bir fotomuhabirinin gözaltına alınanlar arasında olduğunu duyurdu.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı, bugün üçüncü gününe giriyor. Gustav kasırgası nedeniyle kurultay programında önemli değişiklikler yapıldığı için, üçüncü günün programının ayrıntıları kesinleşmedi. Ancak partinin başkan yardımcısı adayı Sarah Palin’in bugün bir konuşma yapması bekleniyor. Ayrıca kurultaya katılan yaklaşık 5 bin Cumhuriyetçi Partili delege, partinin başkan adayı için oylama yapacak ve önseçimlerden kurultaya rakipsiz gelen John McCain’in başkan adaylığını resmileştirecek.

Son bir not olarak da, CNN Televizyonu’nun düzenlediği en son kamuoyu yoklamasında Amerikalı seçmenlerin, Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama’ya yüzde 49, Cumhuriyetçi aday McCain’eyse yüzde 44 destek verdiği bildirildi.

XS
SM
MD
LG