Erişilebilirlik

Dünya Borsaları Tedirgin


Amerikan piyasalarındaki dalgalanma dünya borsalarını etkiledi. Bu sabah açılan Asya borsalarında hisse senetlerin büyük çapta değer kaybetti.

Japonya, Güney Kore, Avustralya, Çin ve Tayvan borsaları yüzde 3 ila 5 oranında değer yitirdi. Japonya'da Merkez Bankası borsalardaki kargaşayı yumuşatabilmek için piyasalara 14 milyar Dolar sürdü. Merkez Bankası başkanı Masaaki Shirakawa piyasaları istikrara kavuşturmak için yeterli müdahaleyi yapacaklarını bildirdi.

Amerikan borsaları dün büyük sarsıntı yaşadı. Dow Jones endeksi 500 puan kaybetti. İflas için baş vuran kredi şirketi Lehman Brothers'da 25 bin kişi çalışıyordu.

Şirketin hisse senetlerinin değeri nerdeyse sıfıra indi, şirketin bonolarını almış olanlar ise, ödediklerinin ancak yüzde 60'ını geri alabilecek. Maliye Bakanı Henry Paulson, daha önce Bear Sterns bankası için yapılan devletin kurtarma operasyonunun Lehmans Brothers için yapılmayacağını açıkladı. Bakan, vergi mükellefinin parasını bu iş için harcamak istemiyoruz, şeklinde konuştu. American Enterprise Enstitüsü uzmanlarından Peter Wallison, hükümetin bu kararını çok olumlu buluyor. Wilson şöyle konuştu:

"Eğer mart ayında Bear Sterns'in iflasına izin verilmiş olsaydı, bunun piyasalar üzerinde devasa bir etkisi olurdu, bu tür şirketler yıkılırdı. Bugün ise, bu kuruluşlara güven daha yüksek."

New York'taki Openheimer'de görevli analist Meredith Whitney üç aydır devam eden kredi krizinin henüz tamamlanmadığını belirtiyor. Bu uzman da Lehmans'ın iflasının çok büyük miktarda paranın dünya ekonomisinden çekilmesine yol açacağını tahmin ediyor. Whitney şöyle konuştu:

"Lehmans'ın iflası tüm dünyada travma yaratacaktır. En önemlisi de, dünya ekonomisinden para çekilecektir. Şu anda zaten dünya ekonomisinden geçen yıla kıyasla üç trilyon dolar nakit para çekilmiş bulunuyor."

Tüm dünya borsalarındaki çöküşe ek olarak, petrol fiyatları da ekonomik faaliyette yavaşlama olacağı beklentisi yüzünden, dün büyük çapta değer kaybetti. Mart ayından buyana bir varil petrolün fiyatı ilk kez yüz doların altına, 94 Dolar'a düştü. Petrol fiyatı Temmuz ayında çıktığı en yüksek noktadan yüzde 30 oranında geriledi.

XS
SM
MD
LG