Erişilebilirlik

Ekonomiyi Merkez Bankaları Kurtaracak


Dünyanın öndegelen merkez bankaları mali piyasaları kurtarmak için işbirliği yapma kararı aldı.

Amerikan Merkez Bankasının öncülüğünde Kanada, İngiltere, Japonya, İsviçre ve Avrupa Merkez Bankası nakit sıkıntısını giderme ve yatırımcılara güven verme amacıyla piyasalara 180 milyar dolar sürecek.

Karar üzerine Amerika ve Avrupa borsalarında hissi senetlerinin değeri başta yüzde bir yükseldi. Ancak Avrupa borsaları kapanışta hafifçe gerilerken Amerikan borsaları ilerleyen saatlerde inişçıkış gösterdi.

Başkan George Bush da, televizyonda bir konuyma yaparak yatırımcıları yatıştırmaya çalıştı. Bush, konuşmasında hükümetin piyasalara yardım için aldığı olağanüstü önlemleri sıraladı ve güveni yeniden sağlamak için çalışmaya devam etme sözüverdi.

Öte yandan Rusya’nın önde gelen iki borsasında alımsatım bugün de durduruldu. Tokyo borsasında Nikkei endeksi son üç yılın en düşük düzeyine indi. Çin hükümeti de ülke ekonomisini istikrara kavuşturacak önlemler almaya başladı.

'Kriz Beklenenden Önce Başlamış'

Amerikan ekonomisindeki mevcut bunalımın sanıldığından daha önce başladığı ileri sürüldü.

Conference Board adlı özel bir kuruluş tarafından yayınlanan rapora göre, ekonomik endekslerdeki düşme krizin çok daha önce başladığını gösteriyor.

Conference Board’un adlı kurumun raporları, üç ve altı aylık ekonomik tahminler için kullanılıyor.

Bu arada yeni rakamlar ihracattaki artışın imalat sektörünü canlandırdığını gösteriyor.

XS
SM
MD
LG