Erişilebilirlik

Şemdinli'de PKK Baskını


Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Irak sınırı yakınındaki Aktütün Jandarma Karakolu'na saldıran PKK teröristleri, 15 askeri öldürdü.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, dün gündüz saatlerinde girişilen saldırıdan sonra çıkan çatışmada 23 PKK üyesi etkisiz hale getirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır bölgesinde ve Kuzey Irak'ta giriştiği kara ve hava operasyonlarının devam ettiği bildirildi.

Saldırı üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan'a yaptığı ziyareti kısa kesmeye ve Moğolistan ziyaretini iptal ederek Türkiye'ye dönmeye karar verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de yarın başlaması gereken Fransa ziyaretini iptal ettiği açıklandı.

Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Karakoluna yapılan saldırı sırasında, teröristlerin, kuzey Irak topraklarından ağır silah ateşiyle destek aldıklarını bildirdi.

Irak Uyarıldı

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Saldırı girişiminin Irak’ın kuzeyinde bulunan ağır silahların desteğinde yapılmış olmasının, terör örgütünün bu bölgedeki faaliyetlerini sürdürebildiğini gösterdiği” belirtildi. Bakanlık, Irak hükümetinin sorumluluklarının hatırlatıldığını vurguladı ve olayın faillerinin yakalanması için önlem alınmasını istedi.

Açıklamada şöyle deniyor:

"PKK’nın Kuzey Irak’tan ağır silah kullanarak yaptığı bu saldırı vahim bir durum arzetmektedir. Saldırı girişiminin Irak’ın Kuzeyinde bulunan ağır silahların desteğinde yapılmış olması, terör örgütünün bu bölgedeki faaliyetlerini sürdürebildiğini göstermektedir.

Bu menfur saldırı üzerine Irak makamları ve diğer ilgili taraflar nezdinde girişimlerde bulunulmuş; uluslararası hukuk çerçevesinde konuyla ilgili görev ve sorumlulukları hatırlatılmış, bu olayın faillerinin yakalanması ve tekerrürünün önlenmesi için gerekli tedbirleri almaları talep edilmiştir.

Komşumuz Irak’ın Hükümetinden bu konuda üzerine düşen sorumlulukların gereğini yerine getirmesini beklemekteyiz. Irak ve diğer ilgili taraflar nezdinde gerekli girişimler sürdürülmektedir."

ABD Saldırıyı Kınadı

Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada PKK terör örgütünün saldırısı kınandı.

Büyükelçilik açıklamasında şu ifadelere yer veriliyor: "Türk vatandaşlarının yasını paylaşıyoruz ve olayda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine taziyelerimizi iletiyoruz. Başkan Bush PKK'yı ABD, Türkiye ve Irak'ın ortak düşmanı olarak nitelendirmişti ve biz de PKK'ya uzun bir süredir yapmakta olduğumuz çağrıyı tekrarlayarak silahlarını bırakmaya ve şiddeti tamamen sona erdirmeye davet ediyoruz."

XS
SM
MD
LG