Erişilebilirlik

TSK: 'ABD'yle İstihbarat Sıkıntımız Yok'


Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Irak sınırına yakın Aktütün Jandarma Karakolu’na PKK tarafından düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybeden 15 asker, 14 ilde düzenlenen törenlerle toprağa verilirken, Genelkurmay Başkanlığı, PKK’nın bu eylemde başarısız olduğunu, PKK’ya karşı mücadele edilirken Amerika ile istihbarat paylaşımında herhangi bir sıkıntı olmadığını açıkladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin bir yıl daha uzatılmasını bu hafta gündemine alıyor.

TBMM, TSK’ya sınır ötesi operasyonla ilgili yetki veren tezkerenin bir yıl daha uzatılmasını 8 Ekim Çarşamba günü ele alınacak. Tezkere, “Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye yönelik terör tehdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla” TSK’ya verilen sürenin, 17 Ekim 2008 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmasını öngörüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 9 Ekim Perşembe günü de geniş kapsamlı bir terörle mücadele değerlendirme toplantısı yapılacak. Terörle mücadele Ankara’da tüm siyasi partiler kadar sivil toplum örgütlerinin de gündeminde öne çıkıyor.

Türkiye’nin gündemini hareketlendiren, PKK’nın 3 Ekim günü Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün karakoluna düzenlediği geniş çaplı saldırı oldu. TSK’nın Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon yetkisinin bir yıl daha uzatılmasını öngören tezkerenin mecliste görüşülmesine günler kala gerçekleşen bu saldırıya ilişkin ayrıntılar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız’dan geldi. Iğsız, haftasonunda gazetecilere verdiği brifingde, Aktütün saldırısının nasıl gerçekleştiğinden, TSK’nın önünümüzdeki dönemde terörle mücadelesini nasıl yürüteceğine kadar geniş bir yelpazede kamuoyunu bilgilendirdi.

Karakolun yeri değişiyor

Iğsız’ın verdiği bilgiye göre, Aktütün saldırısı için PKK’lılar uzun zaman diliminde bölgeye küçük gruplarla sızdılar. 3 Ekim Cuma sabahı birkaç PKK’lının görüntüsü TSK tarafından tespit edildi ve oraya takviye birlik gönderildi. Ancak PKK’lılar Aktütün karakolunu koruyan Bayraktepe’den, Türk birliklerine karşı havan ateşi başlattı. 13 Türk askeri bu ateşte hayatını kaybetti. Takviye için gelen TSK birlikleri de tepeye doğru bir harekat gerçekleştirdi. Sadece uzaktan atışla o tepede bir çatışma olmadı, çok yakın mesafeden birebir çatışma da yaşandı. “Terör örgütü bu saldırıda başarısız oldu” diyen Orgeneral Iğsız, “Amaçları Bayraktepe’yi ele geçirmek ve Aktütün Karakolu’nu baskı altına almaktı. Bayraktepe’deki birlik başarılı oldu ve bölgeyi vermedi. PKK ses getiren bir operasyon yapmak istedi ama başaramadılar,” diye konuştu.

Aralarında Aktütün karakolunun da bulunduğu 5 karakolun yerlerinin değiştirileceğini açıklayan Orgeneral Iğsız, Aktütün karakolunun 300 metre kaydırılacağını söyledi. Orgeneral Iğsız, Aktütün saldırısının ardından TSK’nın teçhizat ve birlik açısından yeterli olup olmadığı, Amerika’nın TSK’ya yeterli desteği verip vermediğine ilişkin başlayan tartışmalara da açıklık getirdi. Iğsız’ın açıklamalarına göre TSK’da güç zafiyeti yok, yeterince asker ve techizat da vardı. Gereğinden fazla güç yığılsaydı bunların korunması zafiyeti ortaya çıkacaktı. Aktütün, bölgedeki en güçlü karakollardan biri konumunda. Sıcak takibe gerek görülmedi, hava kuvvetleri ve topçu ateşiyle bu ihtiyaç karşılandı.

Amerika ile istihbarat sıkıntısı yok

Orgeneral Iğsız, Amerika ile istihbarat paylaşımında da herhangi bir sıkıntı olmadığını açıkladı. Iğsız’a göre, her yeri her an izlemenin imkanı yok; böyle bir teknoloji de yok. TSK istihbarat konusunda başarılı. Bölge halkından ya da birlik içinden bir istihbarat kayması da yok. Iğsız, Aktütün saldırısında kaybolan iki askerin de hayatını kaybetmiş olabileceğini söyledi. Saldırıda ağır yaralanan iki Türk askerinin durumu ise iyi. Genelkurmay Başkanlığı Aktütün saldırısında 23 PKK’lının da öldüğünü açıklamıştı.

Sınırda hareketlilik

Aktütün saldırısının hemen ardından Türkiye-Kuzey Irak sınırında gözlenen hareketlilik sürüyor. Genelkurmay Başkanlığı, Aktütün saldırısına katıldıktan sonra kaçan PKK’lıların Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarınca vurulduğunu açıkladı. İki kez gerçekleşen hava operasyonu, Avaşin-Basyan bölgesinde yoğunlaştı. Operasyonlarda sivil halkın zarar görmemesi için her zamanki hassasiyet korunmaya çalışılıyor.

XS
SM
MD
LG