Erişilebilirlik

Rusya AB'yi Böldü


Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Rusya’yla stratejik ortaklık görüşmelerini yeniden sürdürme konusunda bölündü.

Görüşmeler, Rusya’nın Ağustos ayında Gürcistan’ı işgal etmesinin ardından kesilmişti.

Avrupa Birliği ve Rusya yetklilileri, Çarşamba günü Cenevre’de biraraya gelerek Rus kuvvetlerinin Gürcistan’dan çekilmesi konusu dahil Kafkaslar’da genel güvenlik durumunu görüşecek.

Rusya'yla ilişkilerini, Moskova'nın Gürcistan'a yönelik askeri müdahalesi nedeniyle belli ölçüde askıya alan Avrupa Birliği, ilişkilerin devamını masaya yatırdı. Lüksemburg'da bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Rusya'yla ilişkilere kaldığı yerden devam etme konusunda oldukça bölünmüş bir görüntü verdi.

Moskova'yla ilişkilerin devamından yana tavır koyan ülkelerin başını Almanya ve İtalya çekti. Bu iki ülke Rusya'nın söz verdiği gibi Gürcistan topraklarından çekildiğini, bu nedenle de Moskova'yla ticaret, siyaset ve enerji alanında görüşmelere yeniden başlanabileceğini savundular. Ancak bu iki ülkenin iyimserliği bazı ülkeler tarafından paylaşılmadı. Özellikle İngiltere, Rusya'nın bağımsızlıklarını tanıdğı Abhazya ve Güney Osetya konusunda atacağı adımları görmek istedi. İngiltere'nin bu tutumuna AB Dönem Başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de destek verdi. Kouchner, bir süre daha beklemenin AB açısından daha akil bir davranış olacağını söyledi. Polonya, İsveç ve Litvanya da bekle-gör yaklaşımını benimseyen ülkeler arasındaydı.

Üye ülke dışişleri bakanları arasında uzlaşma sağlanamadığı için konu hakkındaki nihai karar liderlere bırakıldı. Çarşamba günü Brüksel'de iki günlük bir zirve için bir araya gelecek olan AB liderleri, bu konuda ortak bir karar almaya çalışacaklar.

AB dışişleri bakanları tarafından yayımlanan bildiride Rusya'nın uluslararası anlaşmalar gereği güçlerini Gürcistan'dan çektiği not edildi. Bölgeye 200'den fazla AB gözlemcisi gönderilmiş olması da bakanların memnuniyetlerini ifade ettikleri bir konu olarak kayıtlara geçti. AB bakanları, Gürcistan'a vize kolaylığı sağlama amaçlı çalışmaların süreceği mesajını da verdiler. Brüksel ile Moskova arasındaki görüşmelere başlama kararının 14 Kasım'da yapılması öngörülen AB-Rusya Zirvesi'nin hemen öncesinde alınabileceği belirtiliyor.

Rusya konusunda uzlaşı sağlayamayan AB dışişleri bakanları, uzun süredir yasaklılar listesinde tuttuğu Beyaz Rusya lideri Alexander Lukashenko'ya yönelik seyahat kısıtlamasını kaldırdı. Aralarında Lukashenko'nun da yer aldığı 41 Beyaz Rusya yetkilisne 2006'dan bu yana AB'ye grime yasağı uygulanıyordu. Vize yasağını altı aylığına kaldıran AB, dondurulan mallar konusundaki tavrını ise değiştirmedi.

XS
SM
MD
LG