Erişilebilirlik

AB Zirvesi Brüksel'de Başlıyor


Fransa’nın dönem başkanlığı koltuğuna oturduğu günden bu yana gelişen olaylar nedeniyle normalden çok olağanüstü ya da acil nitelikli toplantılara ev sahipliği yapan Avrupa Birliği, Paris önderliğindeki ilk olağan zirvesine başlıyor.

AB devlet ve hükümet başkanlarını Brüksel’de iki günlüğüne bir araya getirecek olan zirvenin ağırlıklı konusunu ister istemez uluslararası mali kriz oluşturacak.

Krizi aşma amacıyla euro kullanan ülkeler düzeyinde ortak bir duruş sergilemeyi başaran ve piyasaları rahatlatma konusunda belli bir başarı elde eden AB, bu yaklaşımı 27 üyenin tümüne yaymaya çalışacak. Euro ülkeleri düzeyinde alınan kararların yarattığı olumlu atmosferi kalıcı kılacak ve sağlamlaştıracak adımlara ilişkin kararlar bu zirvenin en önemli önceliği.

Finansal sistemde istikrarın ve her koşulda banka mevduatlarının korunması taahhüdünü yineleyecek olan AB liderleri yakın gelecekte, uluslararası aktörlerin katılımıyla küresel bir finans zirvesi düzenleme çağrısı yapacak.

AB zirvesinde, ekonomik kriz konusunda yeni önlemler alınması yerine İngiltere’nin de desteğiyle Euro kullanan ülkeler tarafından alınan kararların Birlik geneline yayılmasına çalışan bir yaklaşımın öne çıkması öngörülüyor. AB, yaşanan son gelişmeler ışığında yeni bir ekonomik ve siyasi düzene duyulan ihtiyacı da bu zirvede yüksek sesle dile getirecek.

AB liderlerinin ele alacağı bir başka kriz konusu da Rusya’yla ilişkiler olacak. Rusya’nın Gürcistan’a yönelik askeri müdahalesi nedeniyle Moskova’yla ilişkileri askıya alan AB, bundan sonar atılacak adım konusunda uzlaşı sağlamaya çalışacak. Haftabaşında Lüksemburg’da bir araya gelen AB dışişleri bakanları üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle ortak bir karar alamamışlardı. Almanya ve İtalya’nın başını çektiği bir grup ülke Rusya’yla stratejik görüşmelerin yeniden başlatılmasını istiyor. Dönem Başkanı Fransa da bu görüşe yakın bir çizgiye sahip. İngiltere’nin başını çektiği bir başka grup ise ilişkileri normale döndürmek için bir sure daha bekle-gör politikası izlenmesini talep ediyor.

Krizler nedeniyle geri plana itilmiş olsa da AB’nin asıl kriz konusu olan Lizbon Antlaşması da liderlerin gündeminde. Zirvede, İrlanda tarafından referandumla reddedilen belgenin nasıl hayata geçirilebileceği sorusuna yanıt bulunmaya çalışılacak.

XS
SM
MD
LG