Erişilebilirlik

Gazze'de İsrail Saldırısı Sürüyor


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bu sabah (Pazar) erken saatlerde sona eren olağanüstü toplantısı sonunda Gazze bölgesindeki şiddete derhal son verilmesini istedi. İsrail'in hava saldırıları ise devam ediyor. Saldırılarda ölenlerin sayısı 280'i geçti. İsrail, Hamas grubunun Gazze'den İsrail topraklarına roket ve havan toplarıyla giriştiği saldırılardan sonra dün (Cumartesi) Gazze'de, Hamas hedeflerine karşı uçaklar ve helikopterlerle saldırıya girişmişti.

Güvenlik Konseyi'nin bu sabah yayınladığı bildiride İsrail'le Gazze bölgesini yöneten Hamas grubu arasında son günlerde sone eren ve uzatılmayan ateş-kes'in yeniden sağlanması gerektiği belirtiliyor.

Konsey dönem başkanı, Hırvatistan Büyükelçisi Neven Jurica, her iki tarafı da şiddete son vermeye çağırdı. Hırvat diplomat, Konsey'in iki tarafı sükunete davet ettiğini ve İsrail'le Filistinliler arasındaki sorunlara bir siyasi çözüm bulma yönündeki çalışmaların başlatılması çağrısında bulunduğunu söyledi.

Hamas'ın Güvenlik Merkezleri Vuruldu

İsrael savaş uçakları ve helikopterleri Gazze'nin değişik yerlerinde dün giriştikleri saldırılarda militan Hamas grubuna ait 40'dan fazla hedefi vurdu. Bunlar arasında Hamas'a katılan militanların mezuniyet törenlerinin yapıldığı yer de bulunuyor.

Bugün de (Pazar) devam eden İsrail hava saldırılarında ise Gazze kentinde bir cami yıkıldı ve en az iki kişi öldü. İsrail yetkilileri, caminin terörist eylemler için üs olarak kullanıldığını söyledi. Bugün Gazze'nin birçok yerinde patlama sesleri duyuldu.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Hamas'a karşı girişilen operasyonun gerektiği taktirde genişletileceğini söyledi. İsrail'in, Gazze'de girişebileceği bir kara harekatı için Gazze sınırına takviye birlikleri sevkettiği bildiriliyor.

Hamas 'İntikam' diyor

Hamas grubu İsrail saldırılarına roket ve intihar saldırılarıyla karşılık vereceğini bildirdi. Hamas'a bağlı Filistinli militanların dün İsrail'in güney kesimine 50'den fazla roket attığı ve bir kişinin öldüğü bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler'deki Filistin gözlemcisi Ryad Mansur, New York'ta gazetecilere BM Güvenlik Konseyi'nin yaptığı açıklamayla tarafları ateş-kes'e çağırdığını söyledi. Mansur, "derhal ateş-kes demek, dev İsrail askeri gücünün, Gazze Bölgesi'nde Filistin halkına karşı giriştiği canice eylemleri durdurması demektir" diye konuştu.

Mansur, İsrail'in Konseyin ateş-kes çağrısına uymaması halinde Arap devletleri ve onları destekleyen diğer ülkelerin Konseye yeniden başvurarak İsrail'e yaptırım uygulanması için girişimde bulunacaklarını söyledi.

Israil: 'Barış İstiyoruz'

İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gabriela Shalev de gazetecilere ülkesinin kendisini savunma amacıyla harekete geçtiğini söyledi. Büyükelçi "İsrail barış istiyor... bugünlerde bile Filistin tarafıyla barış için görüşmeler yapıyoruz" diye konuştu.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert Gazze'de siviller arasında can kayıplarını önlemek için çaba harcadıklarını ve İsrail'in hedefinin Hamas olduğunu söyledi. Olmert, Gazze'de bir "insani kriz" doğmaması için çalıştıklarını belirtti.

İsrail'le Hamas arasındaki gerginlik altı ay süren ateş-kes'in bu ayın başlarında sona ermesinden buyana artış gösterdi. Gazze'deki Hamas militanlarının İsrail topraklarını hedef alan bir dizi roket ve havan saldırısından sonra İsrail dün Gazze'ye hava saldırısına girişti.

XS
SM
MD
LG