Erişilebilirlik

İsrail 'Topyekün Savaş' İlan Etti


İsrail’in Gazze’ye hava saldırıları devam ederken Savunma Bakanı Ehud Barak, ülkesinin Hamas ile “topyekun” savaş halinde olduğunu söyledi.

Filistinli yetkililer, üç gündür süren hava saldırılarında çoğu Hamas militanı en az 325 kişini öldüğünü söylüyor. Gazze’deki bir BM yardım kuruluşu Filistin sağlık görevlilerinin 57 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdiklerini açıkladı.

Militanlar İsrail’in güneyine en az 50 roket atarken Ashkelon kentine düşen bir roket bir İsrailli sivilin ölümüne, 8 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Bu, çatışmalarda ölen ikinci İsrailli sivil oluyor.

İsrail Dışişileri bakanı Tzipi Livni, Hamas’a ait binalarda oturan Filistinlileri hava saldırılarına hedef olmamak için dışarı çıkmaya çağırdı.

Öte yandan Filistin Yönetimi başkanı Mahmut Abbas, Hamas’a İsrail saldırısına karşı ortak cephe kurmak için görüşme önerdi.

Kara Operasyonu Beklentisi

Gazze’de şimdi de kara operasyonu beklentisi var. İsrail Ordusunun gazzenin kuzeyine konuşlandırdığı tanklar teyakkuz halinde. Savunma Bakanlığının isteği ile silah altına alınan 6700 yedek asker de göreve başladı. Kuzey Gazze’de yaşayan Filistinliler akşam saatlerinde olası bir kara operasyonuna karşı evlerini boşaltmaya başladı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni çevreleyen alanları kapalı bölge ilan etti. İsrail askeri sözcüsü, bu bölgedeki yolların ordudan özel izin olmadıkça sivil ulaşıma yasaklandığını, bu bölgelere sadece İsrailli yöre sakinlerinin giriş izni olduğunu belirtti.

Yediot Aharonot gazetesinin internet sitesine göre, İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Dan Harel, "Operasyondan sonra Gazze'de Hamas'a ait hiçbir bina ayakta kalmayacak. Bu operasyon öncekilerden farklı. Çıtayı çok yükselttik ve bu yönde ilerliyoruz" dedi.

"Sadece teröristleri ve roketatarlarını vurmuyoruz" diyen Harel, "Hamas hükümetinin tamamını da vurduklarını", "hedeflerinde resmi binalar ile güvenlik güçlerinin bulunduğunu, tüm olan bitenin sorumlusu olarak Hamas'ı gördüklerini ve farklı kolları arasında ayrım yapmadıklarını" söyledi.

"Savaşın başında olduklarını, önlerinde daha zorlusunun bulunduğunu ve buna hazırlıklı olmaları gerektiğini" ifade eden Harel, "Gazze Şeridi'nde oyunun kurallarını değiştirmek istiyoruz" dedi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in sözcüsü Mark Regev de, operasyonun, İsrail'in güneyinde yaşayan İsraillilerin, Filistinlilerin sürekli olarak düzenledikleri füze saldırılarının yarattığı terör ve korkuyu bir daha yaşamamalarını sağlayana kadar süreceğini söyledi.

Öte yandan İsrail ordu sözcüsü Avi Benayahu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Operasyon günlerce sürebilir" dedi.

XS
SM
MD
LG