Erişilebilirlik

Avrupa Hükümetleri Yeni Başkan Obama'dan Umutlu


Barack Obama’nın yeni başkan olarak resmen göreve başlaması Atlas okyanusunun öteki yakasında memnuniyetle karşılandı. Bush döneminde ilişkilerde beklenilenin elde edilememesinin ve geleneksel işbirliği ortamına zarar veren dönemlerin yaşanmasının sıkıntısını çeken Avrupa, Obama döneminden çok umutlu.

Avrupa Birliği’nde, Obama döneminde ilişkilerin tekrar rayına oturacağı ve küresel konularda daha yakın bir işbirliğine gidileceği beklentisi hakim. Avrupa Birliği’nin tepe kurumlarından yapılan açıklamalar da bu beklentiyi yansıtır nitelikte.

Obama’nın resmen göreve başlaması nedeniyle yazılı bir açıklama yayımlayan Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, “Bu, sadece ABD’de değil Avrupa Birliği’nde de büyük ilgi ve iyimserlik uyandırdı” ifadelerini kullandı. Yakın tarihin sorunlara karşı ortak hareket etmenin Atlantik’in iki yakasındaki halkların umut ve ihtiyaçlarını karşılamanın en iyi yolu olduğunu gösterdiğinin vurgulandığı açıklamada, “Avrupa Birliği, yeni Amerikan yönetimiyle yakın işbirliği içinde olmayı arzulamaktadır” denildi. Başkanlık açıklamasında, Obama ve ekibine üzerine eğilmek zorunda kalacağı zorlu dosyalar için şans va başarı dileğinde bulunuldu.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Obama’yı kutlayanlar arasındaydı. Başkan Obama’nın göreve başlamasını tarihi bir olay olarak değerlendiren Barroso, ABD ve Avrupa’ya transatlantik bağları daha da derinleştirme çağrısı yaptı. ABD ve Avrupa Birliği’nin küresel ekonomik kriz, barış ve güvenlik, Ortadoğu ve iklim değişikliği gibi konularda birbirine ihtiyacı olduğu mesajını veren Barroso, “Karşı karşıya olduğumuz sorunlar ulusal sınırlara saygı göstermiyor” dedi.

Avrupa ve ABD’nin birlikte çalışması gerektiğine samimi bir şekilde inandığını vurgulayan Barroso, Avrupa Birliği’nin 27 üye ülke, küresel bir para birimi ve yarım milyar insanla global bir aktör olduğunu vurguladı. Bugün dünyanın gözünün Başkan Obama’da olduğunu söyleyen Barroso, yarın ise dünyanın ilgi beklediğinin altını çizdi.

Barroso, Başkan Obama’nın seçilmesinin ABD için bir dönüm noktası olduğuna inandığını, bunun dünyanın geri kalanı için de önemli bir dönüm noktası olabileceğini ifade etti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans Gert Pöttering de Barrack Obama’nın göreve başlamasıyla birlikte transatlantik ilişkilerde yeni bir başlangıç yapılabileceğine ve bu ilişkilere dinamik bir boyut katılabileceğine inandığını söyledi. “Yeni bir başlık açmak ve yeni bir anlayışı yerleştirmek için eşsiz bir şansa sahibiz” diyen Pöttering, amaçlarının eşitlik temeline dayalı bir ilişki olduğunu belirtti. Pöttering, ABD ve Avrupa’nın birlikte çalışabilmesi halinde refah, barış ve medeni değerler açısından ana güç haline gelinebileceğinin altını çizerken Başkan Obama’yı Nisan'da yapacağı Avrupa ziyareti sırasında Avrupa Parlamentosu’nda konuşmaya davet etti.

XS
SM
MD
LG