Erişilebilirlik

Obama 'Önce Guantanamo' Dedi


Başkan Barack Obama, Küba adasındaki Guantanamo Amerikan üssünde terörist zanlısı olarak tutulan yabancı ülke vatandaşlarının askeri yargı sürecini askıyla aldı. Askeri savcılara, duruşmaların 4 ay süreyle durdurulması yolunda talimat verildi.

Guantanamo üssündeki askeri yargıç, 11 Eylül saldırılarılarını planlamakla suçlanan 5 kişinin davasını durdurdu.

Askeri yargıç, saldırıların baş plancısı Halit Şeyh Muhammed ve diğer 4 zanlısının yargılanmasını askıya aldığını bildirdi. Yargıç, daha önce de Kanada vatandaşı bir terör zanlısının davasını durdurmuştu.

Ömer Khadr adlı zanlı, 2002 yılında Afganistan’da bir Amerikan askerini elbombasıyla öldürme suçundan yargılanıyordu. Uzmanlara göre, 4 aylık ara, yeni yönetime, sadece terör zanlılarının dosyalarını değil Guantanamo’daki tüm yargı sürecini gözden geçirme imkanı da verecek.

Küba’daki Amerikan deniz üssünde bulunan özel cezaevinde, hala 270 tutuklu var.Obama, seçim kampanyasında Guantanamo’daki cezaevini kapatma sözü vermişti.

Irak ve Afganistan gözden geçiriliyor

Beyaz Saray'a girer girmez çalışmaya başlayacağını söyleyen Obama'nın görevdeki ilk günü hızlı başladı.

Beyaz Saray, yeni başkanın dörtOrta Doğu ülkesinin liderini telefonla aradığını açıkladı. Açıklamada Obama’nın Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile görüştüğü belirtildi.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs,görüşmelerin Obama’ya Arap-İsrail barışı konusundaki kararlılığını iletmeve bölge liderleriyle işbirliğini sürdürme umudunu dile getirmefırsatı verdiğini söyledi.

Obama daha sonra ekonomi danışmanlarıyla biraraya geldi.

Obama’nın akşam, komutanlardan Irak ve Afganistan’daki durum hakkında bilgi alması bekleniyor.

Obama, seçim kampanyası sırasında Irak’tan Amerikan kuvvetlerini 16 ay içinde çekme ve Afganistan’daki asker sayısını arttırma sözü vermişti.


XS
SM
MD
LG