Erişilebilirlik

Davutoğlu Washington Temaslarından Memnun


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu, “Önümüzdeki dönemde Türk-Amerikan ilişkilerinde olumlu bir gündemin egemen olacağına inanıyoruz,” diye konuştu.

Davutoğlu, Kongre üyeleri ve yetkililerle görüşmek için bir süredir Washington’da bulunuyor. Başbakanlık Başdanışmanı aynı zamanda başkentteki düşünce kuruluşlarıyla da temaslar yaptı. Davutoğlu temaslarını Washinton’da düzenlediği bir basın toplantısında değerlendirdi.

Ahmet Davutoğlu, Başkan Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones ve Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileriyle ikili ilişkiler ve bölgesel konuları ele aldıklarını belirtti. Eylül ayında da Washington’da Bush yönetimi yetkilileriyle görüştüğünü hatırlatan Davutoğlu, temaslarının yararını gördüklerini söyledi. Davutoğlu,“Eski yönetimde beraber çalıştığımız yetkililer dosyaları yeni yönetime gayet iyi bir şekilde aktarmışlar,” diyerek Amerika’daki yeni yönetimin Türkiye’ye yönelik politikalarının değişmeyeceğine işaret etti. Barack Obama 4 Kasım'da seçimi kazandıktan sonra yemin ederek göreve başladığı 20 Ocak tarihine kadar süren 2 buçuk aylık dönem boyunca Bush yönetimiyle iç ve dış politika konularında aynı brifinglere tabi tutulmuş ve bu süre içinde eski yönetimden yeni yönetime "yumuşak geçiş" süreci yaşanması sağlanmıştı.

Davutoğlu, Obama yönetimi yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, iki ülke ilişkilerini ilgilendiren konularda, “Yaklaşımımızın büyük ölçüde örtüştüğü, yöntem biçimimizin birbirine çok yakın olduğu izlenimi edindik,” diye konuştu. Davutoğlu, Başkan Obama’nın göreve geldikten kısa bir süre sonra Türkiye’ye yapacağı ziyaretle, “Türk Amerikan ilişkilerine verdiği önemi” gösterdiğini ve “Türkiye’nin artan dış politika etkisine” işaret ettiğini söyledi.

Başbakanlık Başdanışmanı Davutoğlu, Ermeni soykırımı iddialarına yönelik Temsilciler Meclisi’ne sunulan karar tasarısıyla ilgili olarak da, “Türkiye ve Ermenistan arasındaki olumlu gidişe zarar verecek negatif bir tutum sergilenmeyeceğini umuyorum” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG