Erişilebilirlik

Obama İlk Yüz Gününü Değerlendirdi


Başkanlık görevinde 100’üncü gününü tamamlayan Barack Obama dün akşam basın toplantısı düzenledi.

Başkan, yönetiminin iyi bir başlangıç yaptığını, fakat halk hala ekonomik sıkıntıda olduğu için çok tatmin olmadığını söyledi. Milyonlarca kişinin evsiz ve işsiz olduğunu kaydeden Obama, ekonomi rayına girinceye kadar da daha çok insanın işini kaybedeceğini belirtti.

Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan, domuz gribinin derin kaygı yaratmakla birlikte, alarma yol açmadığını söyledi. Meksika sınırını kapatmaya gerek olmadığını belirten Obama sağlık yetkilileriyle sürekli temas halinde olduğunu, yeni vakaların derhal tespit edilmesi ve yayılmasını önlemek amacıyla, federal kaynakların devreye sokulduğunu bildirdi.

Obama, Pakistan’ın sahip olduğu nükleer silahların teröristlerin eline geçmeyeceğinden emin olduğunu söyledi. Obama, bu güveninin Pakistan ordusunun, silahların yanlış ellere geçmesinin yaratacağı tehlikeleri gayet iyi bilmesine dayandığını kaydetti. Başkan iki ülke arasında çok sıkı bir işbirliği olduğunu, ancak sivil hükümetin zayıflığından kaygı duyduğunu söyledi.

Irak’ta son günlerde bombalı saldırıların kaygı yarattığını ancak bir yıl öncesine kıyasla saldırıların azaldığını söyleyen Başkan, Bağdat hükümetine güven duyduğunu ve ülkedeki siyasi sistemin işlediğini vurguladı.

Bir gazeteci Obama’ya, göreve başladıktan sonra kendisini en çok kaygılandıran, şaşırtan, ve memnun eden olayların ne olduğunu sordu. Obama görevinin ilk yüz gününde, birçok konunun hızla kritik sorun haline dönüşmesine şaşırdığını belirtti.

Kampanya sırasında Irak birinci derecede önemli bir konu iken ekonomik krizin öne geçtiğini hatırlatan Obama, ekibinin önceden tahmin edilemeyen bu kritik sorunların üstesinden gelmek için büyük çaba gösterdiğini kaydetti. Washington’da değişimin yavaş işlemesine şaşırdığını kaydeden Başkan, Amerikan askerlerinin, şikayet etmeden olağanüstü fedakarlık etmeye hazır olmasını ve Amerikan halkının gösterdiği sabrı, kendisini memnun eden olaylar arasında saydı.

XS
SM
MD
LG