Erişilebilirlik

Ukrayna Başbakanı Timoşenko Yenilgiyi Kabul Etmiyor


Ukrayna’da cumhurbaşkanlığı seçimini az bir farkla kazanan muhalefet lideri Viktor Yanukoviç, rakibi Yulia Timoşenko’yu yenilgiyi kabule çağırdı.

Oyların %98’inin sayıldığını açıklayan yetkililer, Yanukoviç’in %48,8, Başbakan Yulia Timoşenko’nun ise %46 oranında oy topladığını bildirdi.

Avrupalı gözlemciler seçimin saydam ve dürüst geçtiğini açıkladı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü de Ukrayna’nın “hayranlık uyandıran bir demokratik seçim örneği” verdiğini bildirdi.

Başbakan Timoşenko ise Avrupa’nın açıklamasına rağmen sessizliğini koruyor ve yenilgiyi kabul ettiğini söylemiyor. Timoşenko, bugün yapması beklenen basın toplantısını da yarına erteledi.

Başbakan Timoşenko daha önce, Yanukoviç taraftarlarının ülkenin doğusunda oylamaya hile karıştırdığını iddia etmiş ve sonuca itiraz edeceğini söylemişti.

Rusya ile daha yakın ilişkiler kurma yanlısı olan Yanukoviç, altı yıl önce başbakan seçilmiş, ancak seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla halkın sokaklara dökülmesi üzerine seçimler tekrarlanmıştı. Tekrarlanan seçimlerden Batı yanlısı Viktor Yuşçenko galip çıkmıştı.

XS
SM
MD
LG