Erişilebilirlik

Ukrayna Seçim Komisyonu İlk Sonuçları Açıkladı


Ukrayna’da Seçim Komisyonu muhalefet lideri Viktor Yanukoviç’i Pazar günü yapılan başkanlık seçimlerinin galibi ilan etti. Komisyon sandıkların tamamının açıldığını, Yanukoviç’in oyların yüzde 49’unu aldığını, rakibi Başbakan Yulia Timoşenko’nun ise oy oranının yüzde 45,5 düzeyinde kaldığını açıkladı. Alınan ilk sonuçları bugün açıklayan Seçim Komisyonu resmi açıklamasını daha sonra yapacak.

Yanukoviç, oy sayımı devam ederken seçimleri kazandığını ilan etmiş, Timoşenko ise yenilgiyi kabul etmemişti. Timoşenko’nun seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle sonuca yasal yollardan itiraz etmesi bekleniyor. Yardımcıları Başbakan’ın, tüm yasal yollar tüketilene ve hile karıştırıldığı sanılan sandıklarda yeniden sayım yapılana kadar Timoşenko’nun yenilgiyi kabul etmeyeceğini belirtiyor. Timoşenko ülkenin doğu kısmında sahte oy kullanıldığını iddia ediyor. Ancak seçimlere gözlemci gönderen Avrupa ve Güvenlik İşbirliği Örgütü (AGİT) bu iddiaları doğrulamadı, seçimlerin adil ve serbest bir ortamda yapıldığını açıkladı.

Siyasi gözlemciler, seçim sonrasında devam edebilecek bir iktidar savaşının zaten zor durumda olan ülke ekonomisini daha da kötü bir duruma sürüklemesinden kaygı duyuyor.

2004 yılında Turuncu Devrim’le başbakanlık görevini terk etmek zorunda kalan Yanukoviç’in başkanlık seçimlerinden galip çıkması, Rusya yanlısı politikalar benimseyen politikacı için büyük bir başarı sayılıyor.

Yanukoviç, altı yıl önce de başkan seçilmiş, ancak oylamaya hile karıştırıldığını iddia eden halkın sokaklara dökülmesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne taşınan seçimlerin sonucu mahkeme kararıyla geçersiz sayılmıştı. Yapılan ikinci oylamada Batı yanlısı Viktor Yuşçenko başkan seçilmişti. Yuşçenko da Timoşenko’yu başbakanlığa atamıştı. Ancak iki lider arasındaki iktidar kavgası Ukrayna’da siyasi karar sürecini önemli ölçüde sekteye uğrattı.

XS
SM
MD
LG