Erişilebilirlik

Şili'de Arama-Kurtarma Çalışmaları Sürüyor


Şili’de Cumartesi günü meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından kurtarma ekipleri enkaz altında sağ kalanları aramayı sürdürüyor.

Cumartesi günü meydana gelen depremi birisi 6,9 büyüklüğünde olmak üzere 100 kadar artçı sarsıntı izledi.

Depremde 700’ü aşkın kişinin öldüğü ve yaklaşık bir buçuk milyon binanın hasar gördüğü tahmin ediliyor. Ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

Kurtarma ekipleri bir apartman enkazının altında kaldığı düşünülen 100 kadar kişiyi kurtarmak için zamanla yarışıyor. Ülkenin ikinci büyük kenti olan Concepcion’daki enkaz, depremin merkez üssünden de yaklaşık 100 kilometre uzakta yer alıyor.

Ülke televizyonlarında Concepcion’da gıda ve elektronik dükkanlarını yağmalayanların görüntülerine yer verildi. Polis, yağmacılara müdahale etti.

Devlet Başkanı Michelle Bachelet, yüzbinlerce binanın yerle bir olduğu, arabaların enkaz altında kaldığı; telefon ve elektrik katlarının işlemez hale geldiği Şili’nin merkezinde “doğal afet” durumu ilan etti.

Şili’de meydana gelen en büyük deprem 1960 yılında kaydedilmişti. 9,5 büyüklüğündeki deprem tsunamiye yol açmış, dev dalgalar Büyük Okyanus kıyısındaki Japonya ve Filipinler’e kadar ulaşmıştı.

Ocak ayında Haiti’de meydana gelen ve 200 binden fazla kişinin ölümüne yol açan deprem ise Richter ölçeğine göre 7,0 büyüklüğündeydi.

XS
SM
MD
LG