Erişilebilirlik

Irak'ta Sandıklar Kapandı


Irak'ta Sandıklar Kapandı
Irak'ta Sandıklar Kapandı
<!-- IMAGE -->

Iraklılar bugün genel seçimler için sandık başına gitti. Erken saatlerde başlayan oy verme işlemi tamamlandı, sandıklar kapandı. Yetkililer oy sayımına başlandığını belirtiyor. BM, sonuçların açıklanmasının günler sürebileceğini açıkladı.

Seçim şiddetin gölgesinde gerçekleştirildi. Havan topu ve bombalarla düzenlenen saldırılarda en az 38 kişi öldü.

Seçim gözlemcileri seçimden çıkacak sonucu değerlendirmek için henüz çok erken olduğunu söylüyor. Başbakan Nuri El Maliki, Bağdat'ta gazetecilere yaptığı açıklamada kanlı saldırıların seçmenlerin sandığa gitmesine engel olamayacağını belirtti.

Seçimde Şii Araplardan oluşan üç ayrı koalisyon var. Bunlardan biri Başbakan Nuri el Maliki'nin 'Hukukun Üstünlüğü Koalisyonu.' Koalisyona bazı küçük Sünni gruplar da destek veriyor.

Maliki'nin iktidarı boyunca şiddet olaylarının kontrol altına alınamaması 'Hukukun Üstünlüğü Koalisyonu' açısından sorun oluşturuyor.

Maliki'nin merkezdeki baş rakibi 'Irakiye Koalisyonu' ve eski başbakan İyad Allavi. Allavi Irak'ta Sünniler, Şiiler, Hıristiyanlar, Türkmenler ve Kürtler arasında geniş kapsamlı bir ortaklık kurulmasını istiyor. Koalisyonun içinde Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi ve Salih el Mutlak gibi tanınmış Sünni isimler de var. Baas Partisi'yle ilişkisi olduğu iddia edilen El Mutlak'ın tarışmalı bir karar sonucu seçimlerde aday olması yasaklandı. Bazı Türkmen siyasetçiler de bu koalisyon içinden aday oldu.

Daha ziyade mezhep kimliğini öne çıkararak siyaset yapan üçüncü Şii parti ise 'Irak Ulusal İttifakı.' Yüksek İslami Irak Konseyi tarafından yönetilen oluşumun destekçileri arasında Mukteda el Sadr yandaşları da var. Mukteda el Sadr Amerika aleyhtarlığı ve İran'a yakınlığıyla biliniyor.

Bunların yanında İçişleri Bakanı Cavad el Bolani'nin liderliğindeki Irak Koalisyonu Birliği gibi daha küçük oluşumlar da seçmenlerden destek arıyor.

Sandıktan Yine Koalisyon Hükümeti Çıkması Bekleniyor

Irak'ta bugün yapılan seçimler 2003'te Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra yapılan ikinci parlamento seçimleri olma özelliğini taşıyor.

Seçimlerden önce yapılan erken oy verme işlemleri büyük ölçüde sorunsuz tamamlandı. Seçmen kayıt işlemleri konusunda bazı hatalar belirlense de usülsüzlük yapıldığı söylenmiyor.Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve diğer uluslararası gruplardan gözlemcilere ek olarak seçim günü 200 bin Iraklı gözlemci görev yapıyor.

Seçimleri ayrıca 46 Türk gözlemci izliyor.

Seçmenlerin 325 milletvekilinin belirlenmesi için oy kullandığı seçimlerde 6200 aday yer alıyor. Hiçbir partinin tek başına iktidar olmasının beklenmediği seçimlerden yine bir koalisyon hükümeti çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Türkiye 'Adil, Demokratik, Saydam Bir Seçim' Çağrısında Bulundu

Türk Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, seçimlerin "Irak’taki demokratikleşme ve istikrar çabalarının başarıya ulaşması ve ülkenin bekleyen sorunlarının siyasi uzlaşı temelinde çözümü açısından hayati önem taşıdığı" belirtildi.

Açıklamada, "Türkiye, seçimlerin sükûnet içinde adil, demokratik ve şeffaf şekilde başarıyla gerçekleştirilmesini ve Irak’ın istikrarı ile toplumsal ve siyasal ahenginin bu süreçte güçlenmesini temenni etmekte, dost ve kardeş Irak halkının karşı karşıya bulunduğu güçlükleri, beraberlik, hoşgörü ve sağduyuyla aşacağına inanmaktadır" denildi.

Türkmenler de Sekiz İlde Aday

Irak Türkmen Cephesi seçimlere sekiz ilde 18 adayla katılıyor. Türkmenler, Kerkük, Musul, Selahattin, Bağdat, Diyala, Vasit'de el Irakiye listesinden; Erbil ve Süleymaniye'de Irak Türkmen Cephesi listesinden aday oldu.

XS
SM
MD
LG