Erişilebilirlik

Irak'ta Seçim Sonuçlarının Kesinleşmesi Zaman Alacak


Irak'ta Seçim Sonuçlarının Kesinleşmesi Zaman Alacak
Irak'ta Seçim Sonuçlarının Kesinleşmesi Zaman Alacak
<!-- IMAGE -->

Iraklı seçmenler, 38 kişinin öldüğü saldırılara rağmen sandık başına giderek yeni parlamento üyelerini belirlemek için oy kullandı. Saddam Hüseyin’in 2003 yılında devrilmesinden bu yana Iraklılar ikinci kez parlamento üyelerini seçiyor. Sonuçlar birkaç gün sonra açıklanacak.

Başkan Barack Obama Irak halkının, şiddet tehdidine rağmen ülkeyi yeniden kurma yönünde önemli bir adım attığına işaret etti. Obama sandık başında seçmenleri koruyan güvenlik kuvvetlerine de teşekkür etti. Irak güvenlik kuvvetlerine Amerika Savunma Bakanı Robert Gates de takdirlerini bildirdi.

Amerikan kuvvetleri kentlerden çekilmiş bulunduğu için, seçim güvenliğini Irak ordusu sağladı.

Başkan Obama, seçim dolayısıyla şiddetin beklendiği kadar fazla olmadığını, seçime katılım oranının da beklenenin üzerinde olabileceğini kaydetti. Başkan, dış ülkeleri Irak’taki seçim sürecine müdahaleden uzak durmaya çağırdı, Amerika’nın sonucu etkilemeye çalışmayacağını belirtti:

"Bu seçim sürecinde Amerika, belli parti ya da koalisyonları desteklemedi. Irak halkının kendi liderlerini belirleme hakkına saygı gösteriyoruz."

Başkan Obama Iraklıların, bundan böyle kaydedecekleri gelişmeler boyunca, Amerika’nın sorumluluklarına sadık kalacağının bilincinde olacaklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Güvenlik kuvvetlerine, terörizmi hedef alan çalışmalarında, kuvvetlerimizin Iraklı ortaklarıyla teröristlere karşı operasyonlarına ve sivilleri korumasına yardımcı olmaya devam edeceğiz."

Başkan Barack Obama şu anda Irak topraklarında asker sayısının yüz binin altında olduğunu belirtti. Amerika, muharip birliklerini Eylül ayı sonuna, kuvvetlerinin tamamını da gelecek yılın sonuna kadar çekecek.

Başbakan Nuri El Maliki bu seçimde, eski Şii müttefikleri, Sünniler ve Kürtler’in rekabetiyle karşı karşıya… Hiçbir partinin çoğunluğu alması beklenmiyor.

XS
SM
MD
LG