Erişilebilirlik

Amerikalılar Hafta Sonunda Yollarda


Amerikalılar “Ulusal Anma Günü” ile birleşen uzun hafta sonu tatilinde seyahat etmek için adeta yollara döküldü. Nüfusun yarısından fazlasının aşılandığı ülkede halk normalleşmeye birlikte tatil fırsatını değerlendirmek istiyor.

ABD’de Ulusal Anma Günü olarak bilinen resmi tatil, geçmiş savaşlarda hayatını kaybedenleri anma günü ve aynı zamanda da yazın resmen başlangıcı olarak kabul ediliyor. Haftasonuyla birleşen tatilde Amerikalılar, kamplara, sahillere ve kamp alanlarına akin ediyor.

ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, özellikle uçakla seyahat edecek kişileri havalimanlarındaki yoğunluk konusunda uyardı.

ABD'de Bu Hafta Sonu Milyonlarca Kişi Seyahat Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

ABC kanalındaki “Günaydın Amerika” programına katılan Mayorkas “İnsanlar havalimanlarında uzun kuyruklarla karşılaşabilirler çünkü inanılmaz sayıda kişi bu haftasonu seyahate çıkıyor” dedi.

Sadece Perşembe günü havalimanlarına 1,8 milyondan fazla kişi akın etti yetkililer bu sayının hafta sonu daha da artacağına işaret ediyor.

İç Güvenlik Bakanı, havalimanlarında ve uçaklarda maske takma zorunluluğunun sürdüğünü hatırlattı ve bu kurala uyulmasını istedi.

ABD’de birçok eyalette, iki doz aşısını olan kişiler için maske zorunluluğu kaldırıldı.

Yetkililer bu yıl Ulusal Anma Günü’nde geçen yıla göre seyahat edecek kişi sayısında yüzde 60’lık bir artış beklendiğini ifade ediyor. En az 50 milyon Amerikalının da kendi araçlarıyla bu hafta sonu seyahate çıkacağı tahmin ediliyor.

Başkan Joe Biden da Ulusal Anma Günü haftasonunu Virginia’daki askeri birlikleri ziyaret ederek başladı. Biden burada yaptığı konuşmada “Sizler Amerika'nın sunduğu en iyilerisiniz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra da bir spor merkezine giden Biden, burada halka aşı yaptırdıkları için teşekkür etti.

Bazı eyaletlerde haftasonu tatili için gelen ve henüz aşısını olmayanlar için de aşılama etkinlikleri düzenlenecek.

New Yorklular “Ulusal Anma Günü” tatilinde büyük hayal kırıklığı yaşıyor (Ayrıntılar: Can Kamiloğlu, VOA Türkçe, New York)

New Yorklular, “Ulusal Anma Günü” tatilinde büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Kenti etkisi altına kötü hava şartları “Ulusal Anma Günü” tatiliyle ilgili düzenlenen tüm açık hava etkinliklerinin iptal edilmesine neden oldu. New Yorklular tatille ilgili planlarını iptal etmek zorunda kaldı.

19 Mayıs tarihinden itibaren kentteki salgınla ilgili tüm kısıtlamaların kaldırılması, restoran, bar, sinema, tiyatro, spor müsabakaları, konser ve diğer etkinliklerin tam kapasiteyle hizmete girmesi nedeniyle, “Ulusal Anma Günü” tatilinde iş yapıp salgın sırasında yaşadıkları ekonomik krizi hafifletmeyi bekleyen işyerleri de hava şartları nedeniyle hayal kırıklığına uğradı.

Bugün açılan plajlarda cankurtaranlardan başka kimse yoktu

“Ulusal Anma Günü” tatilinde yeniden açılacağı ve cankurtaranlarında işbaşı yapacağı açıklanan New York’ta sekiz plajda büyük bir sessizlik vardı. Hava sıcaklığının yaklaşık 3-4 santigrat dereceye düştüğü sahillerde salgın sonrası maskesiz ve sosyal mesafe kuralları olmadan güneşlenip, yüzeceğini tahmin eden New Yorklular yerine plajlarda sadece bugün işbaşı yapan cankurtaran ve sağlık görevlilerinden başka hiç kimse yoktu.

VOA Türkçe’ye konuşan görevli cankurtaranlar, “Sabahtan beri bu olumsuz hava şartlarında görevimizin ilk gününde işimizi yapmaya çalışıyoruz. Ancak yüzen hiç kimse yok. Bizim de yapacağımız bir şey yok. Hem biz hem New Yorklular büyük hayal kırıklığı içinde dedi.”

New York’un en büyük eğlence parkı olan Coney Island da en büyük hayal kırıklığı yaşayan işletmelerin başında geldi. Yıl boyunca yapılan geleneksel sosis yeme yarışmaları, deniz kızı yürüyüşleri, havai fişek gösterileri, konser ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı Coney Island’da önceki yıllardaki “Ulusal Anma Günü” tatilinde yaşanan tıklım tıklım görüntülerin aksine bu yıl büyük bir sessizlik hakimdi.

Meteoroloji uzmanları, “Ulusal Anma Günü” tatilinde New York’ta yoğun yağış ve fırtınanın süreceğini belirterek, Ekim ayının hava şartlarının bölgeye hakim olduğunu ifade ettiler.

New York Valisi Andrew Cuomo
New York Valisi Andrew Cuomo

Vali Cuomo: “En düşük rakamlara ulaştık”

New York Valisi Andrew Cuomo, ellerindeki verilerin salgının başladığından beri en düşük rakamlara ulaştığını açıkladı. Vali Cuomo, salgın yüzünden hastanede tedavi görenlerin sayısının bin 143 kişiye düştüğünü, eyalet genelinde dün yapılan 140 bin 392 testte sadece 870 kişinin pozitif bir sonuç verdiğini belirterek “Rakamlarımız doğru yönde seyrediyor. Veriler salgının başlangıcından bu yana rekor derecede düşük bir seviyeye ulaştı” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG